#missbruksvard

IVO och ministern bekymrade

Erik Kangeryd, IVO: Får ta ställning till snabb inspektion
1:54 min

Inspektionen för Vård och omsorg har tagit intryck av P4 Jönköpings granskning av Fortunagården. Även den ansvariga ministern Åsa Regnér är bekymrad.

Inspektionen för Vård och omsorg (IVO), som har ansvar för tillsynen av de statliga hemmen för tvångsvårdade missbrukare, har reagerat starkt på P4 Jönköpings granskning av Fortunagården i Värnamo. Där har det visat sig vara lätt att ta in droger och där en person dog i en misstänkt överdos.

– Att det finns alkohol och droger inne i lokalerna, att personalsituationen beskrivs som den gör, både när det gäller bemanning och kompetens, över huvudtaget vårdens innehåll reser ju frågetecken.

I november dog en kvinna på institutionen av en misstänkt överdos. Även anhöriga och personal har vittnat om knark och alkohol på institutionen. Statsanställdas fackförbund ST har slagit larm om en kaosartad situation på statens institutioner på grund av överbeläggningar.

Inspektionen för Vård och Omsorg IVO hade redan planerat att göra en tillsyn på Fortunagården senare i vår men efter uppgifterna i P4:s granskning överväger nu myndigheten att göra en oanmäld inspektion, säger Erik Kangeryd:

– Vi får ju bland annat utifrån de här nya uppgifterna, ta ställning inom kort till om vi på något sätt behöver tidigarelägga inspektionen eller hantera det här på något annat sätt.

Åsa Regnér (S) är ansvarig minister statens institutionsvård enligt LVM. Även hon har reagerat:

– Ja, det här är förstås en allvarlig situation. och det är viktigt att SIS (Statens institutionsstyrelse) ser över hanteringen av hur det här har gått till och också Fortunagårdens arbete med detta.

Även fackförbundet ST uppmärksammar dagens avslöjanden om Fortunagården.

Thord Jansson, ordförande för facket ST inom Statens Institutionsstyrelse (SIS), kräver nu ett möte med den ansvariga ministern Åsa Regnér.

Förbundet har med hänvisning till P4 Jönköpings rapportering bjudit in ministern till ett möte om problemen på vårdhemmen inom SIS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".