Fortunagården, Värnamo. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Behandlingshemmet Fortunagården, Värnamo. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
#missbruksvard

Återfall på återfall - men ingen hjälp för Elin

Elin: Det känns helt sjukt
2:05 min

Droger, pressad personal och överbeläggningar - P4 Jönköping kan denna vecka avslöja flera brister på LVM-hemmet Fortunagården i Värnamo. 

Efter P4 Jönköpings granskning kommer fler reaktioner. Elin, som tillbringat flera månader innanför väggarna på Fortunagården, vill att bristerna ska bli kända.

– Det är bara en förvaring liksom. Man kommer ingenstans. Folk behöver veta hur det är där och myndigheten framför allt, säger hon.

Elin heter egentligen något annat. Hon är en av drygt 50 kvinnor som förra året tvångsvårdades för sitt missbruk på LVM-hemmet Fortunagården i Värnamo. Hon tvångsplacerades på Fortunagården efter att hon själv sökt hjälp på socialtjänsten. Under sina fyra månader på Fortunagården har hon tagit fyra återfall.

Jag förväntar ju mig att få någon hjälp. Det är bara någon månad kvar på LVM:et nu och jag har fortfarande inte fått någon behandling, det känns helt sjukt. Vi får inte jobba med oss själva på något sätt, så det är klart att man är drogsugen och lätt säger ja när det kommer in.

P4 Jönköpings granskning har visat att personalsituationen på Fortunagården är ansträngd, med flera långtidssjukskrivningar under hösten och nu reagerar också fackförbundet ST på de brister som kommit fram. De har tidigare slagit larm om den pressade situationen på LVM-hemmen med överbeläggingar brist på personal. Nu kräver de i ett pressmeddelande ett möte med ansvarig minister Åsa Regner. De skriver att situationen inom LVM-vården är ohållbar.

Statens Instituionsstyrelses, Sis, ledning självkritisk och tänker förändra rutiner, säger kommunikationsdirektören Christer Pedersen är kommunikationsdirektör:

– Det ska tas fram en handlingsplan för att minska drogförekomsten. Vi kan göra mer, absolut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".