Traktor lyfter container på plats i FN-basen i Mali. Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
1 av 2
400 containrar har fraktats från Sverige till Mali. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Överstelöjtnant Carl Axel Blomdahl. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Överstelöjtnant Carl Axel Blomdahl. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Stora utmaningar för svenska FN-styrkan i Mali

Blomdahl: Händer incidenter fyra till fem mil bort
1:21 min

Mitt i öknen i Mali håller nu den svenska FN-styrkan på att slutföra bygget av en stor bas utanför Timbuktu. 

Det är Sveriges första större FN-insats på tio år och utmaningarna har varit många. Rapporterar Sveriges Radios Afrikakorrespondent.

Överstelöjtnant Carl Axel Blomdahl är chef för de ingenjörssoldater från Eksjö som nu slutför bygget av basen som kommer kallas Camp Nobel.

Det är en jätteuppgift att förflytta 400 containrar från Sverige och 200 mil in i Afrikas inre, säger Carl Axel Blomdahl.

Det är ett jätteområde det handlar om, totalt kommer den svenska styrkan husera på 42 000 kvadratmeter här.

Sjukhus, fordonshallar och servicebyggnader står i princip klara. Det som återstår är att lösa frågan om vatten och avlopp sedan kommer platsen vara redo för den underrättelsestyrka på drygt 200 man som ska stödja hela FN-missionen i det här området i Mali.

Hotbilden kommer dels från separatister i norr som domineras av tuareger, dels av islamister med kopplingar till al-Qaida.

– Just kring Timbuktu har vi upplevt att det har varit relativt lugnt hela tiden. Folk är glada när vi är ute, de vinkar när vi åker förbi. Sedan vet vi att det händer incidenter fyra till fem mil både öster och väster om oss, och även söderut.

– Jag skulle säga att läget just nu är lite mer oroligt och lite mer instabilt än då vi anlände, säger överstelöjtnant Carl Axel Blomdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".