Gregory Golding. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Gregory Golding. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio

Här är framtidens yrken

Hör vad ungomarna tycker om listan
9:06 min

Arbetsförmedlingen i Jönköping har tagit fram en lista över vilka yrken som det kommer finnas mycket jobb inom i framtiden - och de som det kommer finnas mindre jobb inom.

För första gången har arbetsförmedlingen i Jönköping tagit fram vilka yrken det kan bli över- och underskott på i framtiden i Jönköpings län. Sammanställningen visar att bland annat CNC-operatör och revisor är två av yrkena som det kommer finnas ett behov av i framtiden i länet.

P4 Jönköpings Jonatan Nilsson befann sig på plats utanför Arebtsförmedlingen för att kolla med några arbetssökanden vad de tycker om den nya listan.
– Lastbilsmekaniker skulle vara fränt, säger gymnasiestudenterna Boel Dahl Sturedahl, Elvira Sandström och Julia Svehag.
– Man vill inte ha ett stelt jobb liksom.

Det finns även jobb som det inte ser så ljust ut för, enligt Arbetsförmedlingens lista. Där kan man balnd annat hitta vaktmästare, städare och bartender.

Arbetsförmedlingens chef Gregory Golding ser positivt på framtiden.
– Det ser olika ut inom olika branscher, men det som utmärker sig är att de flesta yrken där det finns brister är de yrken som kräver en viss utbildning eller skicklighet, till exempel CNC-operatör.

Hur ser du på arbetsförmedlingens lista?
Skriv din kommentar nedan!

Framtidens yrken

Bra utsikt
CNC-operatör
Larmtekniker
Lastbilsmekaniker
Svetsare
Apotekare
Barnmorska
Fritidspedagog
Förskollärare
Lokförare
Revisor
Telefonfösäljare
Servitör
Anläggningsarbetare

Sämre utsikt
Vaktmästare
Personlig assistent
Vårdbiträde
Brevbärare
Taxiförare
Informatör
Parkarbetare
Städare
Bartender

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".