Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Kristian Kabelacs är ny ordförande i Jönköping Qom ut.

Kristian Kabelacs om ordförandeskapet i Qom ut

Kristian Kabelacs: Jag är fortfarande lite chockad
16 min

Kristan Kabelacs blev under gårdagen utsedd till ny ordförande i Jönköping Qom ut. Hör honom berätta om beslutet och varför årets festival kommer bli mindre än förra årets.

Kristian Kabelacs från Jönköping är ny ordförande för Jönköping Qom ut efter Frida Ohlsson. Beslutet togs i förra veckan och det är ett uppdrag som Kabelacs ser fram emot med en skräckblandad förtjusning.

– Det känns fantastiskt. Jag är fortfarande lite chockad trots att jag vetat att valberedningen la fram mig som förslag, säger Kristan Kabelacs till P4 Jönköping.

I en lång tid nu så har Kristian känt att han skulle kunna ta sig an den stora rollen som ordförande i Qom ut, och nu när chansen kom så var det ingen som helst tvekan från hans sida.
- Absolut inte. Jag har varit ganska trygg i flera månader och känt att jag skulle kunna axla den rollen

Jönköping har blivit en mycket mer öppen stad för HBTQ-personer, enligt Kabelacs och en stor del i det har Frida Ohlsson Sandahl, personen som Kabelacs efterträder som ordförande.

- Hon har lärt mig enormt mycket och hon är såklart en stor förebild för mig, så det är en ära för mig att förvalta hennes roll och det som hon lämnat efter.

– Hon har gjort Jönköpings region till en mer inkluderande plats.

I år kommer Qom ut-festivalen arrangeras för tredje gången, men i år blir den inte lika stor som föregående år.
– Mycket handlar om ekonomin. Ett flertal bidragsgivare har förändrat sina bidragssystem vid årsslutet så vi fattade det beslutet.

Paraden kommer även i år bli huvudattraktionen, men enligt Kabelacs så kan det bli så att den utvecklas om den ekonomiska situationen förändras.
- Det kommer inte bli samma omfattning som tidigare år, men paraden är "amazing".

Kristian Kabelacs har dock förhoppningar om att paraden nästa år kommer öka i storlek.

– Alla visioner som vi haft för 2015 skjuter vi över till 2016, och då kommer vi också ha mer tid att jobba med 2016. Jag tror inte att man ska vara besviken utan man ska tänka att 2016 blir ännu bättre och ännu större.

Hör hela Kristian Kabelacs berättelse om sin uppväxt och rollen som ordförande i Qom ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".