Foto: Sanna Hermansson/Sveriges radio
Eleverna på Adelövs friskola spelar chach dagen efter segern i Vi i femman. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Tranås

Adelövs skola - från nedlagd till succé

Anders Wilander, kommunalråd, om att stänga ner skolan: Klokaste beslutet vi kunde ta
4:49 min

Adelövs kommunala skola lades ned för elva år sedan. Beslutet väckte starka reaktioner i bygden och några personer beslutade att ta tag i problemet. Ur askan reste sig Adelövs friskola.

2004 togs beslutet att lägga ner den kommuna skolan i Adelöv. Elevunderlaget var för dåligt enligt kommunen. Men några personer från bygden vägrade att acceptera det inträffade och tog tag i saken.

Tre år senare öppnade Adelövs friskola. Då hade man 27 elever, den siffran är i dag uppe på 70. Resan har varit fantastisk och skolan blir bara populärare och populärare, enlsigt Stig pettersson, ordförande i Adelövs framtidsförening. 

Några av eleverna kommer till och med från grannkommuner, som till exempel Jönköping och Aneby.

– Det har varit en resa som har lyft hela bygden. När beskedet kom att vi inte skulla få ha kvar den kommunala skolan så var alla överens om att... det går ju inte, vi måste ha kvar den lokala skolan.

I går gick Emma Hårrskog och Stina Ljungren från klass 5A på skolan vidare till den nationella tv-sända finalen i Vi i femman som en av fyra klasser i Sverige. Succén fortsätter alltså för skolan som kommunen valde att lägga ner för elva år sedan.

Anders Wilander, nu moderat kommunalråd i Tranås kommun, försvarar beslutet att lägga ner beslutet.
– Det var det klokaste beslutet vi kunde ta då, säger han.

Lyssna på alla klipp om Adelövs friskola nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".