Marie Johansson på plats i Utrecht. Foto: Privat
Marie Johansson på plats i Utrecht. Foto: Privat
Emigrationsmässa

Gislaved satsar på Holland

Gislaveds kommun hoppas på nya invånare, och har därför satsat på en egen monter på emigrationsmässan i Utrecht.

Jönköpings län finns på plats i Utrecht i Nederländerna för åttonde året i rad med en monter. Men Gislaveds kommun är med för första gången, och Marie Johansson, socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen, är på lördagsförmiddagen nöjd med hur det har startat.

De reaktioner vi fått hittills är bara positiva.

I den gemensamma montern på mässan i Utrecht finns representanter från regionen, kommuner, arbetsförmedlingen och nyföretagarcentrum i Jönköpings län för att locka holländare till länet. Gislaved har dock storsatsat på en egen monter.

Enligt Marie Johansson är målet med resan är att presentera Gislaved för så många holländare som möjligt och kanske väcka intresse för att komma och titta och sen börja jobba i kommunen.

Med på resan finns även bemanningsföretag som hjälper till att introducera möjligheter till arbete i kommunen och för att presentera en attraktiv kommun att kanske flytta till.

Vad är det ni betonar när det gäller Gislaved?

– Att vi har en bra livssmiljö och nära till naturen, samtidigt som det är enkelt att starta ett eget företag.

Är det värt pengarna?

– Det har kostat oss ungefär 400.000 kronor och det räcker att vi får några få som flyttar till oss, så är den kostnaden betald på ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".