Britt-Marie Persson, biträdande chef akutmottagningen på Länssjukhuset Ryhov. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Britt-Marie Persson och hennes kolleger laddar för ett intensivt sportlov. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Många skador av sportlovsaktiviteter

Britt-Marie Persson: Se till att vara vältränad
2:13 min

Akutmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping räknar med en hektisk vecka nu när sportlovet sätter igång.

Just vecka sju är det många som skadar sig i samband med sportlovsaktiviteter, och nu laddar en redan hårt ansträngd akutmottagning på länssjukhuset Ryhov för en intensiv vecka.
– Det är en klart ökad belastning, och det kommer att bli väntetider, säger Britt-Marie Persson, biträdande verksamhetschef på akuten.

Benbrott och korsbandsskador på knäna är bland de vanligaste skador som kommer in under sportlovsveckan. Och det är framför allt i slutet av veckan som belastningen på akutmottagningen blir som värst när folk börjar komma hem efter sina resor.

På akuten är personalläget redan ansträngt och enligt Britt-Marie Persson finns det inte så många extra som de kan ringa in. Men på ortopedkliniken, dit alla med bland annat benbrott kommer så småningom, har de i år lyckats förstärka med mer personal.

– Man förstärker med en extra jourhavande varje eftermiddag, och vecka åtta och nio när man behöver gipsas om har man extra öppetider på frakturmottagningen, säger hon.

Och för dem som behöver opereras kommer det att flyta bättre i år med ett nytt operationsprogram, med ökade tider för akuta ortopediska operationer jämfört med förra året, berättar Britt-Marie Persson.

Och hennes råd är det klassiska:

–Åk inte första och inte sista åket, skrattar hon.

– Bäst är att vara vältränad, ha bra muskulatur och se till att må bra. Det ökar chanserna att ta sig ner helskinnad, säger Britt-Marie Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".