Hans Dahlberg, personalchef vid länssjukhuset Ryhov. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Hans Dahlberg, personalchef vid länssjukhuset Ryhov. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Ökad stress trots insatser

Hans Dahlberg: Det tar tid att förändra
1:28 min

Förra året visade en mätning att många anställda var missnöjda med arbetsmiljön på geriatriken på Ryhov. En ny mätning visar att det är ännu värre nu, trots insatser.

För några veckor sedan kunde vi berätta om allvarliga arbetsmiljöbrister på geriatriska och medicinkliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. En undersökning som gjorts bland personalen efter larm från facket, visade bland annat att 70 procent på en avdelning var missnöjda med arbetsmiljön, hälften uppgav att kraven var orimliga och man fick mata flera patienter samtidigt.

På en avdelning på geriatriken som vårdar äldre, har man nu gjort en uppföljande undersökning, ett år efter den första. Men trots åtgärder som satts in så är resultatet sämre på 16 av 21 uppmätta områden. Till exempel tycker 95 procent nu att arbetstakten är för hög, för ett år sedan var det drygt 80 procent.

– Vi ser att vi har saker vi måste jobba vidare med, och det är ingen nyhet. Det här är processer som tar tid, säger personalchefen Hans Dahlberg.

Men den högre stressen beror till stor del på ett högt patienttryck under hösten, menar Hans Dahlberg som i övrigt hänvisar till att arbetet med bättre arbetsmiljö tar tid.

– Vi har jobbat aktivt, och har kommit framåt på vissa områden, medan vi inte har kommit så långt som vi önskat på andra områden. Och det är viktigt att arbetet får fortsätta och ge effekt.

Kan man se hur det här påverkar patienterna?

– Man bedriver en väldigt bra vård med duktig och kompetent personal som ger patienterna en väldigt bra vård, säger Hans Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".