Foto: Sveriges Radio/Region Jönköpings län
1 av 2
Hannu Koivula har inte jobbat på Spira på ett år men får ändå pengar. Foto. David Westh/Sveriges Radio samt pressbild
Ola Lundmark. Arkivbild: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Ola Lundmark. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Kulturhuset Spira

Dirigent fick en miljon utan att jobba

Kulturdirektören: Jag tycker det är olyckligt
2:18 min

Dirigenten Hannu Koivula på konserthuset Spira i Jönköping har fått en miljon kronor i ersättning utan att jobba.

En granskning av Hannu Koivulas ersättning som P4 Jönköping har gjort visar att han fått en miljon kronor utan att jobba. Dessutom har dåvarande landstinget stått för både hotell och flygresor för över en kvarts miljon.

Ola Lundmark, regionens kulturdirektör, medger att situationen inte är bra.
– Jag tycker att det är olyckligt och det är naturligtvis inte önskvärt.

Efter interna personalkonflikter ända upp i högsta ledningen fick dirigenten Hannu Koivula sparken i början av förra året, men det visade sig att dåvarande landstinget sagt upp honom på fel grunder och sedan dess har en tvist pågått som nu ligger olöst i tingsrätten.

Men under hela den här perioden har Hannu Koivula varit anställd och fortsatt fått betalt enligt kontraktet, trots att han inte gjort en enda konsert för Spira, som ju drivs med skattepengar via regionen.

Enligt Spiras egna uppgifter har man betalat ut 995 160 kronor i ersättning, alltså nästan en miljon kronor mellan januari 2014 fram till i dag. Och trots att Hannu Koivula alltså inte gör någonting så fortsätter arvodet att ticka in på hans konto så länge tvisten pågår.

Spira har försökt få Koivula att komma och jobba men det har varit svårt att nå honom och än har man inte lyckats.
– När man ligger i en tvist på det här viset är det svårt att komma vidare i de vanliga arbetsformerna, säger Ola Lundmark.

Men inte nog med det här. Under åren 2010 till och med 2013 har dåvarande landstinget också betalat Koivulas flygresor till och från hans hem i Helsingfors i Finland och dessutom hotell varje gång har varit i Jönköping för att jobba. Med resor för över 150 000 kronor och över 250 övernattningar för ungefär lika mycket på ett trestjärnigt hotell i Jönköping, så slutar notan på över 320 000 kronor. Det visar fakturorna som P4 Jönköping begärt ut. Men att arbetsgivaren står för sådana här kostnader är regel i branschen, menar Ola Lundmark.
– Så här är gängse och praxis.

P4 Jönköping har varit i kontakt med Hannu Koivula som beklagar situationen men han har så här långt valt att inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".