Aaron Israelson. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Aaron Israelson, författare och chefredaktör. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio

Filmad attack mot tiggare väcker starka reaktioner

Aron Israelsson om misshandeln: Fruktansvärt brutalt
6:07 min

I måndags filmade 16-årige Rickard en incident där en kvinna sparkar och skriker mot en sittande tiggare i centrala Jönköping.

P4 Jönköping har tidigare skrivit om misshandeln utanför en butik i centrala Jönköping där en kvinna sparkar och skriker mot en sittande tiggare. Nu berättar tidningen Faktums chefredaktör, Aron Israelsson, om reaktionerna efter misshandeln.

– Det är fruktansvärt brutalt. Hon måttar spark efter spark mot den här mannen som ligger på marken. Det är första gången vi ser det så tydligt, den här typen av överfall mot de som försörjer sig på gatan, säger Israelsson till P4 Jönköping.

Någon anmälan mot kvinnan har inte gjorts och Aron Israelsson tror inte att det kommer göras någon heller av den sittande tiggaren.

– Det anmäls i princip aldrig. Den här gruppen, som är fattiga romer, har med sig en stor misstro mot polisen och mot myndigheter. Man är rädd helt enkelt, och inte bara för polisen utan också för allmänheten.

– Man är beroende av de slantar man tar in och allt sådant tar väljer man bort, till exempel att gå och anmäla ett brott.

Aron Israelsson tycker att det är viktigt att 16-årige Rickard dokumenterade misshandeln i Jönköping.

– Den här unge killen gjorde en hjältemodig insats som dokumenterade det här brottet. Det är tyvärr ovanligt att vi har en så här tydlig dokumentation som en film. Han är bara 16 så jag kan förstå att han blir skraj han också.

Efter misshandeln har reaktionerna varit många i bland annat kommentarsfälten.
Signaturen Daniel skriver:

Varför har det idag, 2015, blivit viktigare att filma allt som sker ÄN att ingripa när nån eller några hamnar i en utsatt situation?
Inte imponerad.... Nej, nej, Rickard.

Aron Israelsson tycker att sådana kommentarer är beklagliga.
– Man får väl hoppas att det har att göra med att det har varit helg och att tidningarnas moderatorer inte har hunnit vara framme, men det är förstås helt oacceptabelt att dne typen av kommentarer får vara kvar.

Hör hela diskussionen i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".