Många ungdomar i länet saknar sysselsättning

En ny rapport från LO visar att 7,6 procent av alla mellan 16 och 25 varken jobbar, praktiserar eller studerar i Jönköpings län.

Antalet ungdomar som varken arbetar, studerar eller praktiserar ökar i Jönköpings län. Cirka 3 500  personer har ingen sysselsättning, meddelar LO i en ny rapport. Det är en ökning med cirka 300 personer från året innan.

Länet tillhör dock de bästa i landet och snittet i Sverige ligger på 9,3 procent. Endast Uppsala län och Västerbottens län visar bättre siffror än Jönköping.

Även Jönköpings kommun ökar från 5,8 till 6,7 procent, men trots ökningen så är man länets bästa kommun. I Tranås kommun är det var tionde person mellan 16 och 25 år som inte jobbar eller studerar.

Anmärkningsvärt är också att 5,7 procent av de som har avslutat en universitetsutbildning varken jobbar eller studerar i dag. Siffran gäller hela landet.

Situationen i landet är allvarlig och det lokala LO-distriktet i länet kräver att Jönköpings län agerar. De vill att företag och andra parter ska träffas för att försöka lösa den allvarliga situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".