Virke. Foto: Peter Olsson/SR
Mycket av virket i dag går inte att använda. Foto: Peter Olsson/SR

Trädavel är lösningen på skevt virke

Karl-Anders Högberg: Vi kan höja kvaliteten på virket avsevärt
2:05 min

Problemet med skeva brädor och reglar kan äntligen vara löst. Forskning visar nämligen att en brädas skevhet beror på trädets gener.

Har du någon gång stött på en sned bräda? Snart kan det problemet vara ett minne blott. Ny forskning visar nämligen att en brädas skevhet beror på trädets gener, så genom att avla rätt träd med varandra så kan problemet halveras.

Att en sågad bräda blir skev beror på hur fibrerna i trädet växer. Hur fibrerna i trädet växer beror i sin tur på vilka gener trädet har, det visar ny forskning. Genom att korsa träd med rätt gener så kan man höja kvaliteten på virket avsevärt. 

Vi har inte plockat in några främmande gener eller gener från några andra träd utan vi korsar och väljer. Det är avelsarbete i gammal stil som man säkert gjort i tusentals år. Så vi kan alltså välja föräldraträd som kommer att få avkommor med bra egenskaper i genomsnitt, bättre än dom andra.

Du får dock vänta ett tag på att slippa skeva eller sneda brädor. Forskningen är nämligen bara inne på försöksstadiet och det tar cirka 70 år för ett träd att växa.

Att få se en markant förbättring i virkesbunten, det kommer nog först barnen eller barnbarnen att få göra.

Markus Ginal är snickare från Kaxholmen och han tycker att det är skönt att de dåliga brädorna delvis försvinner i framtiden.
– Man får leta en stund sen så hittar man några. Sedan vet man hur det är, man får ta vissa som är lite sneda ändå men det hade varit skönt bli av med det, säger han.

Hör hela reportaget om skeva brädor i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".