Foto: Sveriges Radio/Region Jönköpings län
Hannu Koivula har inte jobbat på Spira på ett år men får ändå pengar. Foto. David Westh/Sveriges Radio samt pressbild
Region Jönköpings län

Hannu Koivula vill dirigera på Spira

Koivula: Jag vill inget hellre än att komma tillbaka till Spira
1:21 min

Hannu Koivula vill inget hellre än att komma tillbaks till Spira. Detta trots den utdragna tvisten. Det säger han nu till P4 Jönköping.

Dirigenten på kulturhuset Spira i Jönköping, Hannu Koivula, har fått en miljon kronor i ersättning utan att jobba. Det visar en granskning av hans ersättning som P4 Jönköping har gjort.

Anledningen är interna personalkonflikter som gjort att Koivula först sades upp, men sedan fick tillbaka sin tjänst, eftersom att uppsägningen skett på felaktiga grunder.  Under hela den här perioden har Hannu Koivula varit anställd och fortsatt fått betalt enligt kontraktet, trots att han inte gjort en enda konsert för Spira, som ju drivs med skattepengar via regionen.

Enligt Spiras egna uppgifter har man betalat ut 995 160 kronor i ersättning, alltså nästan en miljon kronor mellan januari 2014 fram till i dag. Och trots att Hannu Koivula alltså inte gör någonting så fortsätter arvodet att ticka in på hans konto så länge tvisten pågår.

Men tvisten pågår än och därför jobbar inte Koivula, trots att han får lön. Själv vill han dock inget hellre än att jobba på Spira, säger han nu.

Det känns inte bra att jag inte får arbeta med min orkester. Men det är upp till landstinget.

Jag har absolut vad jag har kunnat. Jag har blivit felaktigt uppsagd. Jag har kämpat i domstol. Jag vill inget hellre än att komma tillbaks och göra mitt jobb.

En längre intervju med Hannu Koivula hittar du nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".