Acko Ankarberg Johansson: Foto Bertil Ericson/TT.
1 av 5
Acko Ankarberg Johansson: Foto Bertil Ericson/TT
Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
2 av 5
Ebba Busch Thor. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio.
Lars Adaktusson
3 av 5
Lars Adaktusson. Foto: Pontus Lundahl/Sveriges Radio.
Stefan Attefall. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
4 av 5
Stefan Attefall. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
David Lega (KD). Foto: Andrea Valderrama/SR.
5 av 5
David Lega. Foto: Andrea Valderrama/Sveriges Radio.
P4-enkät:

Här är länets KD-kandidater

Statsvetaren förvånad över bristande stöd i länet för lokala politikerna
2:20 min

En knapp majoritet vill ha Ebba Busch-Thor som ny partiledare för kristdemokraterna, men de flesta tror att det blir Acko Ankarberg-Johansson. Det visar en stor enkät som P4 Jönköping skickat ut.

Enkäten har gått ut till 45 ledande kristdemokrater i länet. 70% har svarat. Enkäten är på inget sätt vetenskaplig, men ger ändå en rejäl fingervisning om både vem de önskar och vem de tror det blir.

Anna-Karin Yngvesson är kristdemokrat och ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sävsjö. Hon vill ha ett kommunalråd från Göteborg som ny partiledare.

– Min personliga favorit skulle nog vara David Lega. Jag tycker att han är väl förankrad i den kristdemokratiska ideologin, han är positiv, kunnig, framåt och har hjärtat på rätta stället.

När vi frågar de ledande kristdemokraterna i Jönköpings län vem de personligen helst vill se som ny partiledare för Kristdemokraterna, så får vi många olika förslag. Totalt ett 10-tal namn.

Flest röster får en kvartett bestående av Ebba Busch-Thor, Acko Ankarberg-Johansson, Lars Adaktusson och Stefan Attefall. Sen är det en liten lucka ner till David Lega. Övriga kandidater får bara enstaka röster.

Det som är lite förvånande är ändå att lokala företrädare som Acko Ankarberg-Johansson inte har mer klart stöd i den här mer regionala enkäten. Det kan bero på att man tycker att man har så många goda lokala kandidater som man propagerar för.

Även om kristdemokraterna i länet har många olika favoriter som ny partiledare, så ser det lite annorlunda ut när vi ställer frågan ”Vem man tror blir ny partiledare den 25 april”?
Då är det två namn som sticker ut, Acko Ankarberg-Johansson och Lars Adaktusson. Men nu har Lars Adaktusson sagt nej till partiledarjobbet och skulle han stå fast vid det, så tror Magnus Hagevi att det snarare gynnar Ebba Busch-Thor än Acko Ankarberg-Johansson.  

Om jag skulle peka på något speciellt så tror jag det stärker Ebba Busch-Thors kandidatur eftersom många har lagt Lars Adaktusson relativt nära Busch-Thor i sin politiska utformning.

För den som vill bli partiledare för Kristdemokraterna, hur viktigt är det att man har stöd från Jönköpings län?

Det är ett stort distrikt för kristdemokraterna. Det är många medlemmar som kommer från Jönköpings län. Många tidigare partiledare och ministrar har haft en stark position i länet.

Att önska är en kandidat är en sak, vem det sen blir det är något helt annat. Vem tror du blir ny partiledare för KD?

Det vet jag faktiskt inte. Det vågar jag inte gissa.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".