Polisbil. Polisens pressbild, foto: Kristoffer Thessman
Pressbild. Foto: Kristoffer Thessman

Facket vill inte prata om polisers rädsla att framföra kritik

Peter Olsson, agendachef på P4: Tecken på att det är lågt i tak
4:48 min

Under tisdagsmorgonen publicerade Ekot en artikel där det framgår att var tredje polis är rädd för att framföra kritik mot sin överordnade. Polisfacket väljer nu att inte kommentera undersökningen.

Polisförbundet publicerade under måndagen en undersökning där 1 000 medlemmar blivit tillfrågade om de vågar framföra sina synpunkter mot ledningen.

Undersökningen visar att siffran inom förbundet är högre än inom andra branscher. Var tredje medlem vågade inte framföra kritik mot sina överordnade utan att känna rädsla för repressalier.

– För det första så blir det här låga taket och den tysta kulturen ett arbetsmiljöproblem för våra medlemmar. Det andra är ju också att det förhindrar att verksamheten utvecklas på bästa sätt, säger Lena Nitz som är ordförande i Polisförbundet, till Ekot.

På tisdagsmorgonen var Polisfacket inbjudna att prata om undersökningen i P4 Jönköping, men valde att avstå.

– Det sänder faktiskt signalen att det är lågt i tak när de inte vill komma till radion och prata om undersökningen. Om de tror att det ska bli bättre kan de ju helt enkelt säga det, säger P4 Jönköpings agendachef Peter Olsson.

Hanna Englén på polisfacket menar i smset till P4 att det inte finns fog för påståendet att det skulle vara lågt i tak i den nya organisationen, utan att man måste vänta ett tag innan man kan göra en bedömning.

– Att polisförbundet inte vill delta i en offentlig diskussion om öppenheten inom poliskåren sänder fel signaler till deras medlemmar, säger Peter Olsson.

Så här säger polisförbundet i Jönköpings län om undersökningen.

Hej! Jag har tittat på materialet som faktiskt är från slutet 2014. Jag vet att ngt liknande gjorts längre tillbaka. Resultatet kanske var relevant förut men så känns det inte nu. Vi tittar framåt med stora förhoppningar på en fortsatt  bra dialog. Vi är 40 dagar in i den nya Polismyndigheten. Nya chefsrekryteringar pågår och vi förväntar oss ledare som lyssnar samt för en öppen dialog med sina medarbetare. Detta bör kunna utveckla verksamheten till en attraktiv arbetsplats för de flesta. Ansvar och delegation långt ut. Idag har vi inte fog för påståendet att det skulle vara lågt i tak. Det kan vi bedöma först i framtiden. Ha det gott. Hanna Englén Skickat från min iPhone

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".