Jönköping och Vättern från ovan. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Jönköping och Vättern från ovan. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.

Jönköping - Sveriges fjärde minst romantiska stad

Patrik Olderius på destination Jönköping: Kan slänga rankingen i sopkorgen
8:18 min

Bara Sundsvall, Karlskoga och Säter är mindre romantiska än Jönköping.

Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg. Funderar du på vart nånstans du och sambon ska åka iväg? Då ska du inte välja Jönköping. Det visar en ny ranking gjord av Expressen där de listar landets minst romantiska städer.

– Jag tycker man kan slänga rankingen i sopkorgen. Med tanke på allt som händer i Jönköping så tycker jag att vi kan sträcka på oss, säger Patrik Olderius, vd för Destination Jönköping.

Expressens motivering lyder:

Redan på 80-talet började Jönköping montera ner sitt centrum och flytta det till det nedlagda regementet A6 i stadens utkant. Att sedan E4 både effektivt skär av tvillingstaden Huskvarna från Vättern och dessutom skär som ett ärr genom Jönköping gör att staden uppfattas som ett gupp i vägen mellan Stockholm och Malmö.

Patrik Olderius på Destination Jönköping anser dock att Jönköping är en väldigt sexig stad och sätter en sjua eller åtta i betyg på en tiogradig sexighetsskala.

– Det känns som att Expressen inte varit i Jönköping på bra länge. Det första jag sa när jag sökte jobbet som destinationsledare var; herregud vad här händer saker.

Staden utvecklas hela tiden och människorna flödar in, enligt Olderius.

– Det är en levande stad. Vi har ett nytt kulturhus, det byggs vid södra Munksjön, vi har en högskola mitt i stan och det är en härlig puls, säger Olderius.

Vad tycker du om rankingen? Är Jönköping en osexig stad?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".