Fuktskadade hus i Svedala. Foto: Anna Eriksson/Scanpix
Fuktskadade hus i Svedala. Foto: Anna Eriksson/Scanpix

Myresjöhus i stor fasadtvist – Högsta domstolen avgör

Jan Ivarsson, drabbad husägare: Det måste åtgärdas
4:43 min

Byggföretaget Myresjöhus kommer på tisdagen att gå upp i Högsta domstolen. Anledningen är att 32 husägare från Svedala vill ha ersättning för att deras hus har drabbats av fuktskador.

Mellan åren 1999 och 2003 så byggde Myresjöhus 32 småhus i skånska Svedala. Husen byggdes med en så kallad enstegstätad fasad. Metoden innebär att man putsar direkt på fasaden utan någon luftspalt. Detta ledde till omfattande fuktproblem och metoden används inte längre inom branschen.

Jan Ivarsson är en av husägarna i Svedala som har drabbats.

– När man köpte ett hus som var ett och ett halvt år gammalt så reflekterade man inte så mycket över det. Första gången man köper ett hus måste man kanske tänka sig för och det gjorde vi kanske inte tillräckligt. Men samtidigt så förutsätter man att är det nytt så ska det fungera, säger Jan Ivarsson.

Rättsprocessen har pågått i flera år. I tingsrätten vann de husägare som köpt husen direkt från Myresjöhus, medan de som köpt husen i andra hand förlorade. I hovrätten förlorade alla husägare.

– Jag hoppas att de dömer till konsumentens fördel givetvis. Till vår del är det en väldigt betydande ekonomisk effekt åt det ena eller andra hållet. Vi hoppas givetvis att vi slipper bekosta det här själva.

Jan Ivarsson har själv upptäckt mögel i sitt hus.

– Det måste åtgärdas. Vi måste bara byta ut fasaden, så är det. Punkt slut.

Det är enorma summor som står på spel, både för Myresjöhus och för husägarna.

– Ju längre tid som går desto större är risken för skador och desto svårare är det att sälja huset. Skulle man vilja behålla värdet på huset så måste man göra något åt det, säger Jan Ivarsson.

Myresjöhus har avböjt att kommentera före rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".