Det ökande antalet tatueringar och piercingar ställer till problem för sjukvården. Foto: Pressens Bild
Foto: Pressens Bild

Tatueringar kan dölja hudcancer

Läkaren Helena Wenger: Många drabbas av besvär
5:30 min

Hudläkaren Helena Wenger menar att människor borde vara försiktiga när de skaffar tatueringar.

Tatueringar är ett ständigt dilemma. Vissa tycker att de är bland det finaste som finns medan andra absolut inte vill ha något att göra med dem. En av dem som är emot tatueringar är hudläkaren Helena Wenger som menar att många får problem med sina tatueringar.

– Det vi ser mest av är allergiska reaktioner. De kroppen reagerar på är det här främmande som kommer in i huden, för det är främmande partiklar. Det kan bli eksem eller klåda som man inte kan behandla på något annat sätt än att skära av bilden.

Om man har en kriminell eller rasistisk tatuering så har man möjlighet att hos sjukvården få ta bort sin tatuering. Även om man får medicinska besvär av en tatuering så ka man få hjälp av sjukvården.

I dag finns det även tatueringar som är självlysande, men om man gör en sådan tatuering och sedan ångrar sig så kan man inte få bort den med hjälp av vanlig laser. Utan då måste man skära bort den.

I vissa falla kan även tatueringar dölja hudcancer.

– Hamnar en pigmentfläck i en pigmenterad tatuering så är det mycket svårt att se, säger Helena Wenger.

En som inte alls känner igen sig i bilden som Helena Wenger målar upp är tatueraren Mikael Strang.

– Det är oftast något som hemmatatuerare brukar ställa till med. De tatuerar i sitt kök och det är kanske inte den bästa platsen, säger han till P4 Jönköping.

Hör vad Mikael Strang har ett säga om kritiken i sin helhet i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".