Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Per Sandwall, fastighetsmäklare i Jönköping, ser stora risker med den sänkta styrräntan. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio

Fastighetsmäklare oroade av den sänkta räntan

Per Sandwall, fastighetsmäklare på Västanhem: Inte helt lyckligt
4:29 min

På torsdagsmorgonen sänkte Riksbanken reporäntan till minus 0,1 procent. Per Sandwall, fastighetsmäklare i Jönköping, ser en stor risk att priserna höjs kraftigt i staden.

De senaste 15 åren har priserna på bostäder gått spikrakt uppåt. Efter morgonens räntesänkning så kan vi stöta på ännu högre priser i Jönköping. Det menar fastighetsmäklaren Per Sandwall.

– Vi har sett under det sista året att vi har fått en ganska kraftig stegring av priserna och jag är rädd att det här kommer innebära att vi får ytterligare energi för högre priser. Det är inte helt lyckligt då jag själv hellre ser en mer stabil nivå där det går sakta uppåt.

Men allt beror på om boräntorna sänks eller inte, säger Sandwall.

- Vi har sedan en lång tid tillbaka en ganska het marknad i Jönköpingsregionen, så det är svårt att sia om den kan bli ännu hetare efter detta. Det hänger på om boräntorna kan sjunka ytterligare.

- Vi har en obalans mellan utbud och efterfrågan just nu. Vi har ett litet utbud men många spekulanter på i princip allt man jobbar på, och det gör att priserna skjuter i höjden.

Om boräntorna nu skulle sänkas så finns risken att priserna höjs mycket på en kort tid.

- Risken finns att det kommer gå fort, säger Sandwall.

Är du orolig över fastighetspriserna inom länet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".