Krister Eriksson. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Krister Eriksson är skeptisk till appen Be my eyes. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio

Ny app hjälper blinda att se

Synskadade Krister Eriksson: Det är en risk
6:00 min

En ny app, Be my eyes, hjälper blinda i det vardagliga livet. Krister Eriksson, som själv är blind, ser både för- och nackdelar med den nya appen.

Med en enkel knapptryckning så kopplas ett videosamtal mellan en blind och en volontär. Båda har appen ”Be my eyes”. Volontären hjälper sedan den synskadade med diverse saker, som att kolla vilken konservburk som den synskadade håller i eller när datumet går ut på varan som man håller i sin hand.

Appen är relativt ny och har skapat stor uppståndelse i världen. Men Krister Eriksson, som själv är blind, är inte helt övertygad.

­– Hur länge kommer vi bli hjälpta? När tröttnar de frivilliga och lägger av? Det är inget betalt arbete utan det är volontärer. Jag har nog varit mer skeptisk till det här överlag, säger Krister Eriksson till P4 Jönköping.

Appen uppmanar dock inte synskadade att visa upp sina egna mediciner för den frivillige.

– Det är en risk. Det finns skummisar där ute. Är det någon eller några som har fått dålig hjälp av dåligt folk så skulle det få konsekvenser för programmet.

Det tar även lång tid ibland för den synskadade att få en frivillig på tråden då appen måste sammansluta en synskadad med en tillgänglig volontär.

– Jag skulle inte lita på den i ett akut nödläge, speciellt inte om det dröjer så här länge innan jag överhuvudtaget får tag på en hjälpare.

Men Krister Eriksson tror att appen kan komma till hjälp vid några enstaka tillfällen, men han själv är tveksam om han kommer använda den i framtiden.

– Jag ser potentialen i den. Det finns hjälp. När du behöver läsa någonting, när du behöver se någonting eller göra någonting, då kommer programmet betyda en hel del, det tror jag. Men jag skulle inte satsa en förmögenhet på den, säger Krister Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".