Lise-Lotte Lagerqvist på Vårdförbundet. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
1 av 2
Lise-Lotte Lagerqvist på Vårdförbundet. Arkivbild, foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
anders liif
2 av 2
Landstingets personaldirektör Anders Liif. Arkivbild, foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio.
Regionen

Vårdförbundet: Regionen tagen på sängen av personalbristen

Lise-Lotte Lagerqvist: Man har vetat om att bristerna ska komma
2:06 min

Vården i länet har gjort för lite för sent när det gäller bristen på sjuksköterskor. Den kritiken kommer nu från Vårdförbundet.

Regionen, och tidigare landstinget, har sett bristen på vårdpersonal komma men inte agerat tillräckligt kraftfullt, säger Lise-Lotte Lagerqvist, ordförande för Vårdförbundet i länet.

– Man har ju vetat om att bristen ska komma, men man har inte haft någon beredskap för den och heller inte förstått konskevenserna.

Från att tidigare bara ha varit ett problem i storstäderna så har nu bristen på främst sjuksköterskor blivit ett allt större problem i länet. Ingen söker tjänsterna, personal får täcka upp luckorna i schemat själva och jobba extra, pensionärer kallas in, vårdplatser stängs och på Höglandssjukhuset har man till och med diskuterat att stänga en hel avdelning i brist på personal.

Men så här illa hade det inte behövt bli, menar nu Vårdförbundet. Ledningen får vården i länet har sett krisen komma men inte agerat, menar alltså ordförande Lise-Lotte Lagerkvist. En rad åtgärder borde ha gjort, menar hon.

– När man kommer in som ny i yrket måste man få en ordentlig yrkesintroduktion. När sjuksköterskorna sedan varit i yrket länge måste man kämpa för att de ska stanna kvar i yrket. Här kan man göra mer.

Vårdförbundet och arbetsgivarna är överens om att bristen på sjuksköterskor är en svårlöst fråga, inte minst eftersom att man inte styr över utbildningsplatser och att det är ett nationellt problem. Men Anders Liif, personaldirektör i Region Jönköpings län, håller inte med Vårdförbundet om att man vaknat försent.

– Vi har sett utvecklingen och vi har försökt möta den genom att vara aktiva genom att kontinuerligt jobba med kompetensförsörjningen, vara duktiga på att utbilda och rekrytera, men också genom att titta på hur vi kan fördela arbetet mellan yrkesgrupperna på ett bättre sätt.

Men det har ju inte räckt?

– Det har räckt en god bit på vägen och jag tor att det vi planerar framåt gör att vi kommer att komma tillrätta med den här situationen, säger Anders Liif.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".