Örebros Ryan Derek kramas om av Martin Johansson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Örebros Ryan Derek kramas om av Martin Johansson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ishockey

Monsterkross: HV71 förnedrat i Örebro

HV-tränaren Andreas Johansson: ”En käftsmäll”
3:06 min

Mörkret fortsätter för HV71. Mot Örebro åkte Jönköpingslaget på sin tredje förlust den här veckan och den största på hela säsongen – 9-2.

Radiosportens Jens Prytz tar ut matchens lirare i båda lagen.
Örebro: Mikko Lehtonen
HV71: Mattias Tedenby

– Vi blir straffade väldigt hårt för våra misstag. Vi blir små när Örebro gör mål och har ingen kraft att ta oss tillbaka. Vi kan analysera hu mycket som helst. Det finns många anledningar till att det blir så här. Nu fick vi en käftsmäll och det är bara att ta sig upp igen, säger HV:s tränare Andreas Johansson till Radiosporten. 

Det har varit en blytung vecka för HV71. En 0-5-förlust mot Frölunda i måndags följdes upp med en 1-4-torsk mot samma lag i tisdags. Och nu närmast förnedrande 2-9 mot Örebro.

– Vi tar dumma utvisningar i början som de gör mål på. Vi förtjänade det vi fick och det finns inga ursäkter. Medan alla andra pendlar mellan himmel och helvete får jag försöka vara analytisk. För några veckor sedan skrev tidningarna att vi skulle vinna SM-guld för vi var så bra. Det finns ingen flyktväg. I tuffa perioder får man se vad man är gjord av, fortsätter Johansson.

Tre av målen släppte HV in i numerärt underläge, och precis som i matcherna mot Frölunda hade HV-spelarna svårt att hålla sig på isen. Totalt drog laget på sig 18 utvisningsminuter, mot Örebros sex.

– Det är svårt att sammanfatta en sån här match. Vi gör det bra och HV gör inte sin bästa match. Det känns som att de ger upp när vi gör tre snabba. De har ju förlorat två raka här innan, säger Örebros Johan Wiklander till Radiosporten.

För HV71 väntar här näst ett Smålandsderby mot Växjö på lördag.

Om det var deppigt i HV-lägret så var tongångarna desto muntrare hos hemmalaget. Örebro tog i och med trepoängaren ett skutt i tabellen – bland annat förbi HV71 – upp till fjärde plats.

– Vi får njuta av det nu i kväll. Men ett sådant här resultat lär inte hända fler gånger. Nästa match är 0-0 och vi kan absolut inte ta något för givet, säger Wiklander.

Det var backen Tomas Skogs som inledde målskyttet fem minuter in i den första perioden, och sedan ramlade puck efter puck efter puck in.

Mikko Lehtonen satte 2-0 och blev sedan tvåmålsskytt efter att han även gjort 8-2. Även Derek Ryan noterades för två mål, och nyförvärvet Petr Zamrosky presenterade sig för den 5 114 man stora hemmapubliken genom att stänka in 5-1 i vänstra krysset.


MATCHFAKTA

Örebro-HV71 9-2 (3-0, 3-1, 3-1)

Första perioden: 1-0 (5.36) Tomas Skogs (Derek Ryan), 2-0 (15.28) Mikko Lehtonen (Marcus Weinstock, Ville Viitaluoma) spel fem mot fyra, 3-0 (18.40) Johan Wiklander (Jared Aulin, Jakub Krejcik) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 4-0 (1.34) Derek Ryan (Martin Johansson), 4-1 (2.44) Jere Karalahti (Teemu Laine, Chris Campoli) spel fem mot fyra, 5-1 (9.57) Petr Zámorsky (Tomas Skogs, Derek Ryan), 6-1 (17.46) Marcus Weinstock (Ville Viitaluoma, Petr Zámorsky) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 7-1 (0.26) Derek Ryan (Martin Johansson, Jared Aulin), 7-2 (5.43) Mattias Tedenby (Mattias Karlsson, Calle Ridderwall), 8-2 (6.45) Mikko Lehtonen (Johan Adolfsson, Petr Zamorsky), 9-2 (9.10) Johan Adolfsson (Mikko Lehtonen, Jakub Krejcik).

Skott: 31-21 (11-6, 12-8, 8-7).

Utv, Örebro: 3x2. HV71: 9x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, och Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 5 114.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".