Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg, Penilla Gunther, KD, partiledarkandidater
Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg och Penilla Gunther. Partiledarkandidater KD: Foto: TT/Riksdagen
Politik

De slåss om samma jobb

Acko Ankarberg: Funderade ganska länge
7:56 min

Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg Johansson och Pernilla Gunther. De tre har hittills meddelat att de kandidarer till partiledarposten för Kristdemokraterna.

– Jag har efter en tids övervägande kommit fram till att jag står till förfogande för uppdraget som partiledare för Kristdemokraterna, säger Ebba Busch Thor om sin kandidatur.

Var det ett svårt beslut?

– Ja, men jag känner mig redo att leda en förnyelse som med värme och kraft ger svar på samhällets utmaningar, där vi utgår ifrån att vi ska kombinera ansvar för de socialt utsatta med människans rätt till självbestämmande. Det är ett förnyelsearbete som Göran Hägglund påbörjade och som jag tror att jag är rätt person att fullfölja, säger hon.

I slutet av januari meddelade Göran Hägglund att han avgår som partiledare och på ett extra riksting den 25e april ska hans efterträdare utses.

Partisekreterare Acko Ankarberg har redan meddelat valberedningen att hon vill bli nästa ledare för Kristdemokraterna. I och med att Ebba Busch Thor nu lämnar samma besked, kommer valet sannolikt att stå mellan dem båda. Enligt uppgifter till Ekot finns det i praktiken ingen annan kandidat som kan samla tillräckligt med stöd, efter att Lars Adaktusson meddelade att han inte ställer upp. Såhär långt är det Ebba Busch Thor som har nominerats av flest partidistrikt.

– Ja, det är alltid trevligt när människor uttrycker ett förtroende eller stöd. Och det har också legat till grund för mitt beslut, att jag upplever ett brett stöd, att jag nu ställer upp till uppdraget som partiledare.

Acko Ankarberg Johansson:

– Vi har en bra process i vårt parti. Man visar upp vilka kandidaterna är, partiets medlemmar får en chans att fundera på vem av dem som är bra och så väljer man en av dem, säger hon till P4 Jönköping.

För Ankarberg Johansson var det ingen självklarhet att kandidare till posten som partiledare.

– Jag funderade ganska länge. Först var det ett par dygn av en känsla av overklighet. Sen tog jag god tid på mig innan jag bestämde mig. Om man ska gå in i detta så måste man göra det helhjärtat, det är inte bara ett test på om jag är synlig i media eller om jag går hem hos folk, säger hon.

Trots att det är tre personer hittills som har medelat att de vill efterträda Göran Hägglund så tror de flesta att dte kommer stå mellan Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson.

– Jag är jätteglad att flera kliver fram som kandidater. Jag tror att vårt parti behöver fler att välja på.

– Om man bara har en kandidat så känns det som en diktatur någonstans där det på förväg är bestämt vem det blir, så det är hälsosamt för varje parti att flera vill bli partiledare och att man har flera att välja på.

Nu har man inom partiet fram till den 25 februari att lägga fram sin kandidatur, sedan väntar en lång process innan en ny partiledare väljs den 25 april.

– Det återstår att se vilket vägval medlemmarna gör. På vilket sätt vill man ha en ledare och vad tror man att denne står för?, säger Ankarberg Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".