Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Tiffany Hanna och Jennie Forsell har fått uppleva det mesta när det kommer till dricks. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio

"Fick en gång en baconost i dricks"

Servitriserna: Ingen måste lämna dricks
7:41 min

Ska man lämna dricks? I så fall hur mycket? Tiffany Hanna och Jennie Forsell är servitriser i Jönköping och berättar mer om drickskulturen.

Dricks är en ständigt debatterad fråga. Osäkerheten kring om man ska lämna något eller inte har drabbat de flesta. Servitriserna Tiffany Hanna och jennie Forsell har jobbat länge och har varit med om det mesta när det kommer till dricks.

– Det är rätt vanligt ändå, att man lämnar dricks. Alla behöver inte lämna någon väldigt stor summa men det händer ofta att folk lämnar någon tjuga eller växeln, säger Tiffany Hanna.

Dricksen som de båda servitriserna får in delas med både kökspersonalen och med hovmästaren.

Servitriserna menar dock att man aldrig kan avgöra vem som kommer lämna dricks eller inte. Det finns ingen stereotyp drickslämnare.

– Det är faktiskt väldigt olika. Det går inte att avgöra vem som lämnar dricks, säger Tiffany.

Trots att det finns flera ur serveringspersonalen som jobbar samtidigt så känner man ingen konkurrens.

– Jag känner mig aldrig varken bättre eller sämre än någon. Om jag får bra dricks visar bara för mig att mina gäster har varit nöjda med servicen, säger Tiffany.

Vissa personer som äter på restaurang eller dricker på krogen känner sig tvingade att lämna dricks, något som inte alls är ett måste enligt servitriserna.

– Ingen måste lämna dricks. Man behöver ju inte göra det, säger Jennie.

Men det är inte alltid som tjejerna får dricks i pengar.

– Jag fick en baconost en gång, säger Jennie.

Hör vad invånarna i Jönköping tycker om dricks i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".