Maria Leifland. Arkivbild, foto: Sveriges Radio.
Maria Leifland, tidigare kommunalråd i Värnamo har fått uppdraget att omforma partiets integrationspolitik. Arkivfoto: Sveriges Radio.

"C ska inte skärpa flyktingkraven"

"Vi ska göra det bra för personer som kommer hit"
1:04 min

Centerpartiet ska inte bli mer restriktiva när det gäller att ta emot flyktingar. Det tycker centerpartisten Maria Leifland tidigare kommunalråd från Värnamo som nu är med i arbetsgruppen som ska ta fram framtidens integrationspolitik i partiet.

Hon sitter i den grupp som ska ta fram förslag på hur partiets integrations- och migrationspolitik ska se ut, en av flera grupper inom partiet som på en rad områden ska ta fram partiets nya politik.

- Vi har det bra i Sverige och i kan göra det bra för personer som kommer hit. Det gör vi och det ska vi fortsätta göra, säger Maria Leifland.

Under dom närmsta veckorna kommer Maria Leifland från Värnamo att sitta ned i ett första möte med fyra andra från Centerpartiet för att diskutera partiets framtida integrations- och migrationspolitik.

Även Gunilla Hjelm från Vetlanda, tidigare kommunalråd där, och Ann-Marie Nilsson som är kommunalråd i Jönköping, sitter med i arbetsgrupper som ska ta fram partiets nya politik på en rad områden. I maj ska det finnas ett färdigt förslag som ska presenteras för partistyrelsen och i september ska det tas upp på partiets stämma.

Både Kristdemokraterna och Folkpartiet har redan börjat flagga för en politik som kan tolkas som mer restriktiv men Maria Leifland vill inte att Centerpartiet ska gå åt det hållet. Hon vill att partiet istället ska fokusera på att få flyktingar till ett jobb.

- Språket är ju en faktor, en annan att man får besöka arbetsplatser och att vi skapar tillfällen till kontakter mellan arbetsgivare och arbetstagare. När man saknar kontakter helt så måste man ju få hjälp med kontaktnätet för att komma in på arbetsmarknaden.

Hur viktig ska den här frågan vara inom centerpartiet?

- Jag tycker det ska vara en viktig fråga. Det är en viktig demokratisk aspekt att man kan flytta sig i världen och om man då gör det ofrivilligt, då är det viktigt att det finns en plats här där vi kan ta hand om dom personerna som kommer, säger Maria Leifland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".