Mikael Ekvall och Håkan Jansson. Arkivbilder.
Det var i en korridor på landstingskansliet som Mikael Ekvall (V) och Håkan Jansson (M) stötte ihop och gjorde upp om makten i regionen. Arkivbilder.
Regionen

Makten i regionen gjordes upp i korridoren

Mikael Ekvall (V): Jag tror att Håkan höll på att sätta i halsen
2:10 min

En vänsterpartist som av en tillfällighet råkade stöta ihop med en moderat. Så gick det till när maktstriden i regionen avgjordes.

P4 Jönköping kan nu avslöja detaljerna kring hur makten i länets mäktigaste politiska församling gjordes upp efter valet i höstas. Det blev ju oväntat Vänsterpartiet som släppte fram Alliansen i Region Jönköpings län.

– Det var på kansliet. När jag var och träffade min dåvarande gruppledare stötte jag på Håkan (Jansson, landstingsstyrelsens dåvarande moderata ordförande, reds.anm) och så pratade vi lite och han sa att han kunde tänka sig att ingå valteknisk samverkan med oss, berättar Vänsterpartiets gruppledare Mikael Ekvall.
– Det var i korridorerna på kansliet. Sedan gick vi in en sväng på hans rum och han pratade om läget och vad han var beredd att erbjuda.

Förhandlingarna om vilka partier som skulle styra regionen efter valet blev ovanligt segdragna och slitsamma. Inget av blocken hade majoritet och läget var låst. Men nu kan vi berätta att det bara var tillfälligheter som till slut fick vågskålen att väga över till Alliansen, som till slut fick styret av regionen med tio miljarder i budget och över 10 000 anställda inom vård, kollektivtrafik och kultur i länet.

Eftersom de rödgröna var större än Alliansen var de borgerliga partierna beredda att gå i opposition. Man hade till och med börjat planera en presskonferens där Håkan Jansson från Mullsjö skulle meddela att han lämnade över makten till de rödgröna.

Men i sista stund, plötsligt en eftermiddag, stöter han av en slump på Vänsterpartiets nya gruppledare Mikael Ekvall från Jönköping i korridoren som är där i andra ärenden. De börjar prata och Håkan Jansson drar fram sitt sista halmstrå.

Jag tror att Håkan höll på att sätta i halsen när jag sa att vi kanske kan tänka oss detta. Det tror jag inte han räknat med.

Håkan Jansson erbjuder Vänsterpartiet ett antal platser i styrelser och nämnder för att i sin tur få stöd från Vänsterpartiet för att bli framröstad till ett styre i länet. Vänsterpartiet var inte nöjda med budet från Socialdemokraterna och gjorde alltså upp med alliansen i ett rent valtekniskt samarbete. Ett slumpartat möte i en korridor på landstingskansliet blir alltså avgörande för hur länets region ska styras.

Men samarbetet rör inte politiken och Socialdemokraternas förstanamn Carina Ödebrink, som nu återigen får gå i opposition i fyra år, tror att det blir möjligt att samarbeta med Vänsterpartiet framöver, trots att de släppte fram Alliansen:

– Jag tittar framåt och jag ser inte annat än att vi ska kunna hitta en bra relation med Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".