Promenad i skog. Foto: Pontus Lundahl/TT
Arkivbild, foto: Pontus Lundahl/T

Mobilfuskare irriterar på tipspromenaden

Mikael Törnkvist: Hade lexikon i ryggsäcken
2:44 min

"Rent fusk", så reagerar en person på att folk använder mobiltelefonen för att få till rätt svar på tipspromenaden.

En insändare i Jönköpings-Posten gav uttryck för sin frustration över att folk använder mobiltelefonerna för att söka rätt svar på tipspromenaderna.

Det är många som har åsikter om "mobiltelefon-fusket" när P4 Jönköping väcker frågan på sin Facebooksida. De flesta tycker inte om det:

Rent fusk

Inte okej

Men det finns också de som tycker det är okej om alla har samma möjlighet. Mikael Törnkvist är med i orienteringsklubben SOL Tranås, en förening som anordnat tipspromenader i 40 år. Enligt honom är inte fuskandet speciellt utbrett.

– Det är klart att när det är så pass lätt-tillgängligt så händer det, men inte i någon större utsträckning, säger Mikael Törnkvist.

Han berättar också att det alltid har fuskats på olika sätt, tidigare har det gått historier om familjer som skickat ut förspanare för att ta reda på frågorna och om folk som haft med sig lexikon i ryggsäckar.

– Sedan försöker vi medvetet göra några "Google-omöjliga" frågor. Nästan allt går att googla idag men en del är svårare, man kan gå mer på bilder och så. 

Hör hela intervjun med Mikael Törnkvist i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".