Migrationsverket. Arkivbild, foto: Maja Suslin/TT
Arkivbild, foto: Maja Suslin/TT
Politik

Invandringen allt tyngre KD-fråga

Magnus Hagevi, statsvetare: Kan vara så att KD vill byta väljare
1:41 min

Frågor som rör invandring är numera lika viktiga för Kristdemorkaterna som familjepolitiken.

Det visar en enkät som P4 Jönköping gjort bland ledande kristdemokrater i Jönköpings län. 

– Det är intressant att den tangerar familjepolitiken. Det verkar vara ett problemområde som lyfts upp av Kristdemokraterna och som anammas mycket av lokala ledare, säger statsvetare Magnus Hagevi som är expert på Kristdemokraterna.

I slutet av april ska Kristdemokraterna byta partiledare. Inför valet har P4 Jönköping skickat ut en enkät till ett 40-tal ledande kristdemokrater i Jönköpings län. En av frågorna handlar vilken politik man tycker är viktig att den nya partiledaren ska driva. 

I topp hamnar föga överraskande familjepolitiken, men lika många röster får frågor kopplade till invandrings- och flyktingpolitiken. Enligt enkäten är detta frågor som bedöms som betydligt viktigare än skola, sjukvård och miljö.

Att kristdemokrater nu lyfter de här frågorna tror statsvetare Magnus Hagevi beror på Göran Hägglunds olika utspel på sistone när det gäller integration och begränsad asylrätt. Men han tror också att de här frågorna kan orsaka en spricka i Kristdemokraterna.

– Ja, det är nog uppenbart. Det kan finnas en spricka inom Kristdemokraterna. Driver man den här frågan ytterligare i en riktning mot exempelvis restriktivt flyktingmottagande och liknande så finns det också risk att vissa väljare inte känner sig hemma hos Kristdemokraterna längre.

Strategiskt kan det vara så att Kristdemokraterna vill byta väljare eftersom den väljargrupp de har för tillfället inte är tillräcklig för att de ska kunna hålla en säker plats i riksdagen.

Men då låter det på dig som att det kan löna sig för KD att närma sig Sverigedemokraterna?

– Så kan man också uttrycka det men å andra sidan har sju partier en ungefär gemensam flyktingpolitik, så varje förändring av flyktingpolitiken, vilket parti det än är, är ett närmande till SD. Det är svårt att undvika det så att säga.

Kommentera gärna: Gör KD rätt när de vill lyfta integrations- och invandringsfrågorna högre?

De fem viktigaste frågorna för KD enligt enkäten

De fem viktigaste frågorna som den nye partiledaren måste ta tag i, enligt P4 Jönköpings enkät till ett 40-tal ledande kristdemokrater:

1. Familjepolitik
2. Integration/migration/invandringsfrågor
3. Näringsliv/företagande
4. Miljö
5. Sjukvård

Övriga frågor Barn/unga. Äldre. Försvar/säkerhet. Människovärde. Skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".