Tommy Thorngren. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Tommy Thorngren, polisens presstalesman. Arkivbild: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Polisen i möte efter terrorattentaten

Tommy Thorngren: Vi ska kunna agera snabbt om något händer
1:18 min

Polisen i Region Öst ska nu kolla över hotbilder i länet efter helgens terrorattentat i Köpenhamn.

Efter helgens attacker i Köpenhamn stärks polisens bevakning även här i Sverige. Nationellt sett finns en beredskap mot liknande hot i Sverige. Nu görs det också en översyn lokalt över vilka grupper eller byggnader som kan ha en hotbild mot sig.

– Vi har satt ihop en stab som ska titta på den här händelsen. Vi ska titta på vad vi har för olika grupper som kan vara drabbade av en högre hotbild. Men också mot mediahus och religiösa byggnader, säger Tommy Thorngren, kommunikatör på Polisen Region Öst.

Den judiska församlingen i Stockholm har ställt in flera aktiviteter och i Göteborg har den judiska församlingen extra kontakt med polisen. Men polisens översyn handlar inte bara om att kartlägga eventuella hot mot vissa grupper.

– Det handlar också om att titta på vår egen beredskap, vad har vi för förmåga och hur ska vi agera i våra byggnader, säger Tommy Thorngren.

I Jönköpings län finns inga självklara hotbilder mot till exempel religiösa samfund, men enligt polisen är det nu extra viktigt att ligga steget före

– Vi ska kunna agera snabbt om något händer och jobba förebyggande. Vi ska vara där det kan finnas risk för hot så vi inte hamnar i en situation där vi står oförberedda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".