Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Elin Ericsson och Oscar Palm på väg att ta en tur i hans bil. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio

Oscar Palm om racingkarriären och mötet med kungen

Hör när kungen använde Oscar Palms toalett
1:51 min

Oscar Palm är Jönköpingssonen som reser runt och gör det han älskar mest – att köra bil. På tisdagen gästade han P4 Jönköping.

Medan de flesta av hans vänner satte sig bakom ratten för första gången så körde Oscar Palm Porsche Carrera Cup. Som 16-åring blev han den yngste någonsin att köra tävlingen, trots att han tekniskt sett inte hade körkort.

På tisdagen besökte han P4 Jönköping för att berätta om racingkarriären hittills och ambitionerna inför framtiden. Den kommande säsongen kommer Palms stall bestå av fyra bilar där mycket handlar om planering och organisation.

– Man måste vara lite galen och rastlös. Jag gillar inte att göras något litet. Har man en bra plan, varför kan man inte bara köra på?, säger Oscar Palm.

Under alla år har Palm haft problem med sin längd. Då de flesta bilarna är väldigt små har han haft det svårt att få plats och få ut sin fulla potential.

Porsche är ändå den bilen som funkar bäst. Det är trångt, men de bygger bilarna större och större. Bilarna som kommer den här säsongen, där har man tänkt till lite att det finns förare som är lite längre.

Karriären började på Torsvik utanför Jönköping där Oscar körde gokart som 13-åring. När sedan längden blev ett problem så föll valet på Porsche Carrera Cup.

– När jag var 15 började jag titta på vad vi ska göra istället. Då var det en kille som kom och sa: Du ska köra Porsche. Då köpte vi den första tävlingsporschen och började tävla successivt.

– Det var väldigt nervöst men mycket, mycket häftigt.

Under flera år har även Prins Carl Philip varit med i Carrera Cup-cirkusen. Oscar palm tycker dock inte att prinsen behandlas rättvist av media och alla runt omkring.

Han är jätteduktig på att köra bil, men så fort han kör av så är någon där och bara trycker ner honom och gör en stor grej av det. Det är många som snurrar av och krockar minst lika mycket som han, men det skrivs det inget om.

Hör Oscar Palm berätta om när kungen skulle använda hans toa i ljudklippet ovan. Hör även hela intervjun med Oscar i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".