Många mjölkbönder får jobba gratis, eller till och med betala för att producera mjölken. Foto: David Westh/SR
Foto: David Westh/SR

Mjölkbönderna positiva till de nya förslagen

Mikael Bäckström: En början på någonting
1:31 min

Mjölkbönderna har länge brottats med dålig lönsamhet och ogynnsamma förhållanden. Nu kommer landsbygdsministern med tre förslag för att hjälpa bönderna.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht föreslår i dag flera åtgärder som ska hjälpa mjölkbönderna. Bland annat handlar det om att bönderna ska få behålla lägre skatt på diesel och möjlighet till statliga garantilån.

– Jag tycker att det är jättebra att landsbygdsministern lyfter fram de här tre förslagen. Det är tre förslag som vi i LRF har fört fram och som vi gärna vill att landsbyggsministern gör något åt, säger Mikael Bäckström, ordförande för LRF i Jönköpings län.

Om landsbygdsministerns tre förslag skulle gå igenom så skull det betyda mycket för mjölkbönderna, tror Mikael Bäckström.

– För mjölkbönder är det jätteviktigt men det är också viktigt för hela landsbygdsnäringen. Vi har under lång tid haft dålig lönsamhet generellt sett i alla branscher.

Priset på mjölk har sjunkit drastiskt den senaste tiden och det kommer krävs mycket mer i framtiden för att göra det bättre för bönderna.

– Det här är mer en början på någonting och man får väl vara glad att man börjar någonstans.

Inom regeringen är man inte överens i den här frågan. Miljöpartiet är inte helt övertygade om att bönderna ska få behålla den lägre dieselskatten.

– Jag är inte förvånad över att man inte har samma uppfattning i regeringen. Sen tror jag också att den andra parten, Miljöpartiet, ändå måste värna om att ha kvar några mjölkbönder än inga mjölkböner alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".