Polisbevakning utanför Stockholms Synagoga, dagen efter attackerna mot ett möte med Lars Wilks i Köpenhamn.  Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio

Ökad oro bland judar efter terrorattentaten

"David": Något måste göras
7:32 min

I går samlades över 40 000 personer i Köpenhamn för att hedra offren efter terrordåden. Händelserna har gjort att många känner oro även i Sverige – inte minst svenska judar.

I början av januari dödades flera personer i paris när satirtidingen Charlie Hebdos redaktion attackerades. Nu i helgen dödades två personer i Köpenhamn, varav en av dem dödades utanför en synagoga.

Nu känner många en stor oro även i Sverige. P4 Jönköping har träffat en judisk man som vill vara anonym.

Jag blev väldigt arg och ledsen att sådana saker ska hända 70 år efter andra världskriget. Det ska inte hända, punkt slut.

Mannen, som vi kan kalla för David, är oförstående till den senaste tidens händelser.

– Vem gör sådana saker? Vem tar ett vapen och skjuter folk på gatan? Varför?, säger ”David”.

Anledningen till att han inte vill avslöja sitt riktiga namn är för att han känner en oro för sin familj och sina barn.

– Jag vill inte säga mitt riktigt namn för jag har familj här som inte vill debattera för sin sak. Jag är orolig, det är jag.

Efter händelserna i Danmark har det debatterats flitigt om antisemitismen som har växt fram i samhället. Flera synagoger har fått skärpt bevakning i bland annat Sverige. Men David vill inte peka ut alla muslimer som ansvariga.

– Jag pratar inte om vanliga muslimer, jag pratar om islamister som har blivit helt åt skogen. Jag begriper i inte vad som har hänt. Varför har det blivit så här?

David har bott i Sverige i många år och han själv säger att han inte är rädd för att säga att han är jude från Israel.

– Jag kommer aldrig dölja att jag kommer från Israel. Jag säger det till folk som frågar. Jag är stolt över det, väldigt stolt.

– Man behöver inte skämmas över sin identitet, det är något man ska vara stolt över.

Många judar har de senaste åren flyttat till storstäderna för att komma närmare varandra. Och David säger själv att han känner många som till och med har tagit sina saker och flyttat till Israel för att de har varit med om många saker i sina länder.

– Jag känner väldigt många från Frankrike och Sydamerika som har flyttat till Israel på grund av det som händer.

Nu hoppas David att den senaste tidens händelser ska bli en väckarklocka för Sverige. Han själv är dessutom övertygad om att något liknande kommer ske i Sverige.

– Jag har en känsla att det kommer hända här också. Jag är nästan säker på att det kommer hända här.

– Jag hoppas att de vaknar och ser vad som händer, för det är fel. Något måste göras, Sverige måste vakna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".