Eva Stråth, lokalavdelningsordförande för KD i Jönköping. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Eva Stråth, lokalavdelningsordförande för KD i Jönköping. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.

KD i Jönköping poströstar om efterträdare till Hägglund

Eva Stråth (KD): Vi har många bra lokala namn
5:51 min

Kristdemokraternas lokalavdelning i Jönköping avvaktar in i det sista med partiledarkandidat.

I går kväll hade Kristdemokraternas lokalavdelning i Jönköping årsmöte. Nu har de skickat brev till alla medlemmar där de får rösta om vem de vill se som partiledare. De har på sig fram till helgen att svara.
– Jönköping har många medlemmar, förhållandevis. Och vi tycker man ska få vara med i processen, säger Eva Stråth som är lokalavdelningsordförande för Kristdemokraterna i Jönköping.

I Jönköpings lokalavdelning har partiet 247 medlemmar. Och varje medlem får nominera den de vill se som nästa partiledare.
– Att bara ha en färdig partiledare som man lyfter fram, det tycker inte vi är demokrati.

I går meddelade Jakob Forssmed, bördig från Huskvarna, att han ställer upp som kandidat. Tidigare har också Acko Ankarberg Johansson, även hon från Huskvarna, berättat att hon är beredd att leda partiet. Men när lokalavdelningen i Huskvarna skulle nominera sina kandidater tidigare i februari fanns varken Forssmed eller Ankarberg med. Istället nominerades Andreas Carlson från Mullsjö, Stefan Attefall från Jönköping och Lars Adaktusson.

Men att det skulle vara känsligt att ha så många kandidater från länet tycker inte Eva Stråth.
– Det är ju fantastiskt att ha så många duktiga människor, vi ska vara stolta. Alla som ger sig in i spelet vet att det är så här det går till.

Den 25 februrari ska nomineringarna till Kristdemokraternas nya partiledare vara klara. Den 25 april hålls ett riksting där den nya partiledaren ska väljas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".