Anders Torhall. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Anders Torhall. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköping

De ska få flyktingar att spela bandy

Anders Torhall: Kanske kan vi få fler att våga pröva
9:24 min

Inspirerad av filmen "Trevligt Folk" vill Svenska Bandyförbundet få flyktingar att uppptäcka bandy.

Bandy har som många andra sporter svensk kultur. Det är lite svårt att få in invandrare. Vi i Jönköping har ju vår bandybana på Råslätt där många med invandrarbakgrund bor, förhoppningsvis kan detta vara ett sätt att få fler att börja spela bandy.

I dokumentären "Trevligt Folk" följer Filip Hammar och Fredrik Wikingsson hur somaliska flyktingar från Borlänge försöker ta sig till VM i Sibirien, trots att de aldrig åkt skridskor förut. Svenska Bandyförbundet blev inspirerade och vill nu bjuda in invandrare att se filmen. Förhoppningsvis ska de börja spela bandy också. Till en början testas idén på tre orter, med föreningarna Västanfors IF i Fagersta, Jönköping bandy och Karlstad bandy.

Anders Torhall är ungdomstränare för Jönköping bandy och i morgon ska han och ett gäng bandyspelare tillsammans med några somaliska tjejer och killar se filmen. Och kanske blir några sugna på att prova på att spela bandy, hoppas han.
– Vi har alltid plats för många fler ungdomar i vår verksamhet, vi säger aldrig nej till någon. Det är lite bandyns motto, alla är välkomna, ingen utslagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".