Jonas Bronck Center i Sävsjö. Foto: Anna Hållams / TT
Roy Gystavsson, Sävsjöbo, framför Jonas Bronck Center i Sävsjö. Foto: Anna Hållams / TT

Jonas Bronck – entreprenör eller kolonialist?

Adam Hjortén, historiker: Man kan tolka historien på många olika sätt
5:42 min

Jonas Bronck, Sävjösonen som grundade stadsdelen the Bronx i New York, ifrågasätts nu av historikern Adam Hjortén.

År 1639 anlände Sävsjösonen Jonas Bronck till Amerika. Han köpte en bit land av ursprungsbefolkningen och bosatte sig på ostkusten. Delen som Bronck köpte blev känd som ”the Broncks land”, vilket senare helt enkelt döptes om till the Bronx, en av fem stadsdelar i New York.

Nu ifrågasätter dock Adam Hjortén, historiker vid Stockholms Universitet, beskrivningen av Jonas Bronck.

– Jag menar att man skulle kunna tolka historien om Jonas Bronck på många olika sätt, och det tycker jag inte riktigt har framkommit i det som har skrivits.

Det är framförallt kolonialiseringen som Hjortén har reagerat på. Han menar att Bronck var en kolonialist och att det inte framgår i beskrivningen av honom.

– Han har beskrivit som en immigrant och entreprenör i Sävsjö och det skulle han kunna vara. Men det man inte beskriver honom som är kolonialist

– Han var en del av det, en del av de processer som ägde rum i Europa på 1600-talet där Holland och England skapade bosättningar och kolonier på Amerikas ostkust.

Hör hela diskussionen om Jonas Bronck i ljudklippet i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".