Rökning, rökande man
Arkivbild: Stian Lysberg Solum/TT

Eventuellt rökförbud väcker starka reaktioner

Hör vad invånarna i Jönköping har att säga om rökförbudet
4:25 min

I dagens DN-debatt skriver folkhälsoministern Gabriel Wikström att man vill ha ett rökfritt Sverige till 2025. Detta har väckt både positiva och negativa reaktioner på sociala medier.

Flertalet länder runt om i världen har redan satt upp ett mål då man ska bli en rökfri nation. Nu skriver folkhälsoministern Gabriel Wikström att målet är att Sverige ska bli helt rökfritt 2025.

Vissa åtgärder som man vill införa har väckt starka reaktioner under dagen. Bland annat vill man inför ett förbud mot rökning på allmänna platser, till exempel uteserveringar. Man vill även införa ett exponeringsförbud på försäljningsställen. Den tredje och sista åtgärden är att införa neutrala tobaksförpackningar.

Dessa tre åtgärder ska utredas av regeringen och förhoppningsvis göra Sverige till ett rökfritt land till 2025, enligt Gabriel Wikström.

På P4 Jönköpings facebook-sida har inte reaktionerna låtit vänta på sig.

Äntligen!!
Finns inget vidrigare än exempel rökare som står vid en ingång till butiker för att få lite värme från butiken och tvingar alla som går in i butiken att andas in deras rök eller de som ska på bussen och tar sista blosset steget innan de kliver in i bussen sen så stinker hela bussen rök.

Har längtat efter detta beslut Tänk att kunna sitta och njuta utav maten och drycken utan att bli illamående av dessa gift pinnar (har varit rökare)

Men det är inte bara positiva rektioner.

Förstå inte häxjakten. Rökare gör inget olagligt. Cigaretter finns överallt att köpa. Sverige tjänar milliarder. Sluta klaga på rökaren. Klaga mot tobaksindustrin istället och Sverige som stödjer och tillåter försäljning av skadliga ämnen.

Att göra helt rökstopp tro jag inte på . Men att dela av uteservering kan vara en ide . Själv brukar jag alltid fråga om det är ok att röka jämte *grannar* ha aldrig stött på nån som sagt nej.. men man är lite trött på att det ska jagas mer och mer. Det ska visas hänsyn från just rökare med de som är dyngraka är ju **för fulla** för att fatta.

Vad tycker du om det eventuella rökförbudet?
Lyssna på vad folk på Jönköpings gator tycker om rökning i ljudklippet i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".