Karl Martindahl. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Karl Martindahl berättade om sin kamp med psykisk ohälsa. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio

Karl Martindahl: Har gått igenom ett litet helvete

Hör Karl Martindahl berätta om psykisk ohälsa
10 min

Psykisk ohälsa har länge varit ett problem i vårt samhälle. Nu väljer Karl Martindahl att berätta om sin kamp och om att våga söka hjälp.

I dag mår Karl Martindahl bra, men det har inte alltid varit så. Artisten och profilen har haft problem med psykisk ohälsa och det tog lång tid för honom innan han vågade söka hjälp för problemen.

– Man ska försöka vara tacksam när man har en sådan här dag som jag har i dag.

För Karls egen del så känner han själv att han är på rätt spår igen och att han kan värdera och uppskatta saker i sitt liv igen.

– Jag har gått igenom ett litet helvete. Det är väl egentligen ganska nyligen som jag har kunnat börja uppskatta saker igen, säger Karl Martindahl, som även känner att han inte kunnat stänga av sina tankar.

– Jag tror att om man är en person som jag som inte har den där knappen där jag kan stänga av mina tankar, desto jävligare bekommer livet bli när man inser att det finns så många frågor som man inte kan lösa.

Till slut var det Karls familj som fick honom att söka hjälp, framförallt oron för sina barn.

Det som fick mig att till slut söka hjälp var inte den här vardagsångesten som jag har lärt mig att leva med. Jag blev så överrumplad av vuxenvärldens ansvar, framförallt när vi fick barn.

Det gick så långt att min kärlek sa till mig att jag påverkar familjen så mycket just nu. Jag blev så otroligt överbeskyddande mot mina barn att jag någonstans kände att jag skulle hämma deras utveckling.

Efter att han fått hjälp så har livet blivit bättre för Karl, och han uppskattar all den hjälp han fått.

– Från den dagen har jag fått jättefin hjälp, både med mediciner och samtal.

Parallellt med att han mått dåligt så har artistkarriären fortsatt för Martindahl.

Det är en frizon att stå på scen och underhålla en publik en stund. Det är också en terapi på ett sätt och vis.

Hör hela intervjun med Karl Martindahl i ljudklippet i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".