Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
1 av 3
Platsen där olyckan skedde. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
2 av 3
Lars-Åke Davidsson var tidigt på plats efter olyckan.
Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
3 av 3
Lars Hermansson brukar rasta sina hundar längs med samma väg som olyckan skedde.
Aneby

Dömd rattfyllerist inför rätta efter dödsolycka

Rattfyllerist inför rätta för dödsolycka
2:32 min

Hon bar reflexväst både på sig själv och på sina hundar när hon kördes ihjäl på en väg vid Sunnhulstsbrunn dagarna innan jul. I dag ställs en tidigare dömd rattfyllerist inför rätta för att ha kört ihjäl henne och smitit från olycksplatsen.

Det var på landsvägen mellan Sunhultsbrunn och Gunnarsmålen som olyckan inträffade den 22 december. Lars-Åke Davidsson såg blåljusen från sitt köksfönster och gick ned till vägen. Han trodde att grannens kor hade kommit ut på vägen. Men när han kom ned såg han att det var något helt annat som inträffat.

– Det var en makaber syn, som satt sig fast på näthinnan.

Mannen, en 50-åring från trakten, har sagt i polisförhören att han inte minns något av bilresan. Men han hade druckit minst en flaska vodka den där dagen och hade över 2 promille alkohol i blodet när han greps. Han kom körande just på den vägen där bygdens hundar brukar rastas. En av de som går där dagligen är Lars Hermansson, han beskriver att Inger-Elise var den som var mest noga med reflexer i hela byn.

Hon hade en rock och bägge hundarna reflexvästar, men man kan ju aldrig skydda sig från det här, det går ju inte.

Mannen tros inte ha reagerat när han körde på kvinnan och hennes hund, utan körde vidare med krossad framruta. Föraren hade lånat bilen av en bekant som han träffade vid macken i Sunhultsbrunn. Bilägaren reagerade över den krossade framrutan och förstod att något hänt. Han körde med den misstänkte mannen tillbaka till olycksplatsen - det var också han som larmade polis. Men föraren, som var kraftigt berusad väntade inte på polisen. Han försvann än en gång från olycksplatsen. Han kunde gripas av polis först när de sökt igenom området. Han häktades och idag ska han stå inför Eksjö tingsrätt - och det är inte första gången som han åtalats för rattfylleri. Så sent som i våras dömdes han för grovt rattfylleri till en månads fängelse.

Inger-Elises död, två dagar innan jul, har satt spår i Sunhultsbrunn. Inger-Elise var en engagerad invånare och aktiv i många föreningar.

– Man blir påmind hela tiden när man går förbi platsen där hon dog, det finns ju inte straff nog för en sådan här människa. Jag tycker att det är hemskt, säger Lars-Åke Davidsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".