Charlotte Kalla, Sofia Bleckur, Maria Rydqvist och Emma Wikén. Foto: Anders Wiklund/TT
Charlotte Kalla, Sofia Bleckur, Maria Rydqvist och Emma Wikén under pressträffen inför damernas 15 km skiathlon under skid-VM i Falun. Foto: Anders Wiklund / TT
Skidor

Reserven Rydqvist får köra VM

Reserven Maria Rydqvist från Smålandsstenar, som kallades in till skid-VM när Anna Haag inte var tillräckligt frisk för att köra lördagens skiathlon, får chansen i lördagens VM-lopp.

Läs direktrapporteringen från skidlandslagets presskonferens här.

De övriga svenskorna i 7,5+7,5-kilometersloppet är Charlotte Kalla, Sofia Bleckur och Emma Wikén.

- Det ska bli jättespännande, känns väldigt roligt att få chansen, säger Rydqvist.Sedan i söndags har jag fokuserat på att köra, även om jag inte visste att det skulle bli så. 

Charlotte Kalla, som utklassade världseliten i världscuptävlingen i Östersund i helgen, säger att hon nollställt sig efter Östersund.

- Det var ett genrep. Nu är det VM och det är nu som alla hoppas åka riktigt fort, säger Kalla och liknar det lyckade genrepet som ett "cykelhjul som rullade".

- Det bara flöt. Det är något som jag tar med mig.

På frågan om hon kändes sig mest trygg i fristil eller i klassisk stil, svarade Kalla:

- Jag vet inte riktigt. Det har känts bra i klassiska åkningen och det jag fick med mig från Örebro. Och fristilen kändes väldigt bra i Östersund.

Norska skiddrottningen Marit Björgen har utsett Kalla till den blivande VM-drottningen. Men Kalla passar tillbaka till Björgen.

- Jag tänker att det är hon som ska gå alla distanser, och hon har gjort det väldigt bra tidigare. Det finns många som har lust att bli VM-drottning i det här mästerskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".