Alkohol
Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT

Fler pensionärer blir alkoholister

Maria Eibler: Livet leker i några veckor, sedan blir det slentrian
2:16 min

Många undersökningar på senare tid visar att alkoholkonsumtion går allt lägre ner i åldrarna. Men det är inte bara bland unga personer som alkoholvanorna förändras. Nu varnar Maria Eibler, alkohol- och drogbehandlare, att även pensionärer löper en större risk att hamna i ett missbruk.

Alkohol- och drogbehandlaren Maria Eibler har märkt av en stor förändring när det kommer till alkoholkonsumtion och vanor, speciellt bland äldre.

– Livet leker i några veckor men sedan blir det slentrian och tråkigt för många, säger hon.

De senaste decennierna har alkohol blivit allt mer accepterat i samhället, vilket också har påverkat dagens alkoholvanor menar Maria Eibler.

Man har en tillåtande kultur kring alkohol. Man träffas över ett glas vin istället för te och smörgås som det var förr.

En möjlig anledning till att just pensionärer löper större risk är enligt Eibler för att de lämnar ett jobb som man haft i många år och därmed sin strukturerade tillvaro.

– Man kanske har haft ett ansvarsfullt arbete eller av någon annan anledning haft en moral att man inte ska dricka. Sen när man blir äldre så kan man åka dit rätt rejält, säger Maria Eibler, alkohol- och drogbehandlare hos Slottsgruppen.

Hör Maria Eiblers historia om en man som för första gången någonsin provade på alkohol som pensionär och drabbades av ett missbruk. Ljudklippet finns i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".