Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är Nässjösonen som tränar skidstjärnorna

Mattias Persson, landslagstränare: Såg en ny landslagsstjärna födas i går
6:09 min

Mattias Persson från Nässjö är mannen som tränar stjärnor som Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Anna Haag. P4 Jönköping fick tag på honom mitt under brinnande VM i Falun.

Alla världens skidblickar riktas nu ot Sverige och Falun. Världsmästerskapet i skidåkning avgörs och mitt i cirkusen finns en man från Nässjö: Mattias Persson.

Persson är tränare för det svenska damlandslaget där bland annat Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Anna Haag är aktiva. Redan under den första VM-dagen så fick också Persson uppleva en medalj då Stina Nilsson tog hem silvret i sprinten.

Förmodligen var det så att vi såg en ny längdstjärna födas i går på lugnets skidstadion.

– Det var en otroligt bra start på detta VM:et att få medalj på första träningsdagen. Det är någonting som smittar av sig på hela laget. Man känner att nervositeten har släppt lite grann, säger Persson, som dock hoppas att det blir många fler medaljer under VM-dagarna.

– Vi hoppas att vi ska ta ett antal medaljer naturligtvis. Ett av målen är att vi ska få in fler individuella medaljörer förutom Charlotte (Kalla).

Under dagarna som VM avgörs i Falun så väntas flera tusen personer besöka skidstadion i Lugnet. Medieuppståndelsen är enorm och alla världens största stjärnor är på plats, men någon tid att njuta av cirkusen finns knappt.

– Man hinner inte umgås med folk utanför vår krets liksom. Det enda man ser egentligen är hotellet, vägen upp till skidstadion och skidspåren. 

– Jag servar de aktiva, har taktikgenomgångar, ser till att det blir rätt i starten och ger dem tekniska och taktiska detaljer, säger Mattias Persson.

Hör hela intervjun med Mattias Persson i ljudklippet i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".