Stefan Attefall. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Stefan Attefall. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Kristdemokraterna

Attefall kandiderar inte

"Jag har känt länge att jag vill pröva något annat"
3:00 min

Tidigare ministern Stefan Attefall från Jönköping kommer inte att kandidera till posten som ny partiledare för Kristdemokraterna.

På fredagskvällen meddelade Attefall valberedningen att han inte ställer upp som kandidat till partiledarposten men inte heller till partistyrelsen.

- Jag har känt under en längre tid, och den känslan har vuxit, att jag vill pröva någonting annat i mitt liv och därför släpper jag helt nu heltidspolitikerrollen och sagt både att jag inte är intresserad av vara med i diskussionen om att bli partiledare men också att jag lämnar partistyrelsen, säger Stefan Attefall till P4 Jönköping på lördagsmorgonen.

- Valberedningen ville träffa mig igår och då lämnade jag beskedet, men jag ville prata med dom först innan jag gick ut i media.

- Jag tycker det är dags efter 19 år i riksdag och regering och 14 år i partistyrelsen, fortsätter han.

Stefan Attefall skriver på sociala medier att han efter att ha blivit nominerad övervägt att ställa upp men nu efter att ha diskuterat frågan med sin familj beslutat att inte göra det.

"För egen del har viljan att göra nya saker i livet vuxit sig allt starkare." skriver Attefall på sin Facebooksida ...att vara heltidspolitiker kommer inte vara mitt fokus de närmaste åren."

Stefan Attefall har engagerat sig i den kommunala politiken i Jönköping och ska sitta som ordförande för det kommunala bostadsbolaget Vätterhem.

25 mars ska valberedningen har ett förslag till ny partiledare för KD. Så långt har fyra kandidater anmält sitt intresse: partisekreteraren Acko Ankarberg från Huskvarna, Uppsalas kommunalråd Ebba Busch, den ekonomisk-politiske talesmannen Jakob Forssmed, bördig från Huskvarna, samt Riksdagsledamoten Penilla Gunther som dock inte tros ha det stöd som krävs för att ge de andra en match.

Gör Attefall rätt? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".