Aneby kommunhus. Foto: Magnus Walfridsson/Sveriges Radio.
Aneby kommun gjorde inte något fel när en boende dog. Arkivfoto: Magnus Walfridsson/Sveriges Radio.
Aneby

Inga brister bakom dödsolycka på boende

Det vårdboende i Aneby som missade att en av dom boende tog sig ut och föll så illa att han avled, har inte gjort fel, visar en ny granskning.

En funktionshindrad man i 60-årsåldern tog sig osedd ut från ett kommunalt boende i Aneby i höstas. Han trillade utanför boendet och fick en skallskada, och när han hittades av personalen var han i så dåligt skick att han avled, det berättade P4 Jönköping om i höstas.

Inspektionen för vård och omsorg har granskat ärendet och hittar inga brister på boendet. Händelsen är utredd och boendet har satt in åtgärder för att det inte ska hända igen, konstaterar IVO och avslutar ärendet.

Det var i november 2014 som mannen tog sig ut ur sitt rum på boendet på morgonen och han hittades senare av personal i ett buskage utanför byggnaden med en skallskada.

Mannen försvann någon gång efter sju på morgonen men hittades in förrän kvart i nio, men enligt Aneby kommuns interna utredning hittade man inte några brister i rutinerna. Boendet är ett särskilt boende för funktionshindrade men är inte låst.

Personal gjorde hjärt- och lungräddning men efter drygt en timma dödförklaras mannen.

Kommunen anmälde dödsfallet som ett Lex Sarah-ärende till IVO, som nu alltså avslutar utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".