En skylt varnar för tågen på stationen i Forserum. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Tågen får gott betyg men har få resenärer i länet. Arkivfoto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Glest på länets bussar och tåg

"Skönt att det är anpassat för barnvagnar"
0:43 min

Nöjda resenärer, men det är glest på länets tåg och bussar. Det visar den senaste jämförelsen av kollektivtrafiken i landet.

Är du nöjd med bussarna och tågen i länet? Kommentera nedan!

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som sammanställt statistik för att jämföra hur bra kollektivtrafiken är och hur nöjda resenärerna är i de olika landstingen och regionerna.

Men det finns plats för fler på kollektivtrafiken för det är gott om plats på bussarna och tågen som trafikerar länet. I snitt är det bara ett 10-tal passagerare i varje tågvagn medan snittet i landet ligger runt 50. Och även på bussarna är det färre resenärer jämfört med övriga regioner.

Företrädare för Länstrafiken menar att problemet med för låg beläggning hänger ihop med att Jönköping är ett glest befolkat län.

Men det är nöjda länsbor som åker tåg och buss - 67 procent ger högt betyg till kollektivtrafiken och det är högre än riksgenomsnittet.

- Det funkar bra och det går regelbundet med bussar. Jag tycker det är skönt att sätta sig på en buss istället för att behöva skrapa rutorna på bilen, säger Kristina Karlsson som sitter vid Resecentrum i Jönköping för att ta bussen hem till Gränna.

Länstrafiken har också en väl utbyggd trafik och kostnaden är i nivå med snittet enligt jämförelsen från SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".