Brittisk stjärnkock lär sig av småländsk skola

6:42 min

Tänk er att få besök av någon som Jamie Oliver eller Gordon Ramsey på er skola. Nu är den brittiske stjärnkocken Tony Mulgrew på besök hos Gisle skolrestaurang i Gislaved där han ska försöka ta del av skolans bästa fiskrecept.

Maten i skolorna får allt högre status. Kocken på Gisle skolrestaurang i Gislaved, Lyndon McLeod, har tidigare erövrat silvermedalj i kock-VM. Och nu ska snart engelska skolbarn få smaka fisk på småländskt vis.

Tony Mulgrew, brittisk stjärnkock som tidigare vunnit priset som Årets kock av medieföretaget BBC, är på besök hos Gilse skolrestaurang för att lära sig och ta del av skolans sätt att arbeta med fisk.

Mulgrew och McLeod lärde känna varandra över Twitter och har tidigare diskuterat ett eventuellt samarbete mellan de svenska och engelska skolorna.

Vi måste komma ifrån den massproducerade maten och börja använda mer färska ingredienser. Om man använder kvalitetsingredienser så blir det bättre för kunderna, och våra kunder är eleverna.

Om man skulle ranka alla världens kök så skulle inte det engelska köket hamna i topp på många människors lista. Det är en av anledningarna till att Mulgrew är ute efter ny inspiration att ta med hem till England.

– Alla kocker lär sig hela tiden. Det handlar om att dela med sig av recept, säger Mulgrew som för tillfället håller till på Ravenscliff High School i Halifax, Yorkshire.

Tony Mulgrew är dock inte bara imponerad av mate på skolan, utan han hyllar skolans köksutrymmen och utrustning lika mycket och menar att den kvalitén som finns på skolan inte ens kan hittas på många restauranger.

Jag är väldigt imponerad av resurserna. Bara genom att se sig omkring så ser man att det är ett bra utrustat kök, väldigt modernt. Jag är avundsjuk, jag skulle älska att ha ett kök som detta. Det producerar fantastisk mat och eleverna gynnas av det. Så här har man inte ens det på några restauranger.

Om Mulgrew är imponerad av den svenska standarden på maten så är eleverna aningen mer svårflörtade. De elever som P4 Jönköping pratade med på skolan ansåg att maten bland annat var för tråkig och att utseendet kunde bli bättre.

Lyndon McLeod på Gisle skolrestaurang är även avundsjuk på sin engelska kollega när det kommer till flera saker.

– Han kan handla allt från lokala bönder. Han har fria händer att handla och det finns ingen upphandling hos skolorna, säger McLeod som hoppas att även han kommer ha samma möjlighet i framtiden.