Jönköping

Folkdräkts-second hand på museum

13 min

Har du någonsin drömt om att få ta på dig en äkta småländsk folkdräkt? Nu har du chansen att åtminstone få dig en titt på några exklusiva objekt när folkdräktsmarknaden hålls i Jönköping i helgen.

På marknaden inne i Länsmuseet säljs 75 begagnade folkdräkter av olika slag som tidigare ägare lämnat in till försäljning. Även nytt material kan köpas för den som vill sy sin egen.

– Det är ett fantastiskt plagg, det är vackert att se på och man känner sig så fin när man tar på sig det, säger Eva Landén, hemslöjdsutvecklare på Region Jönköpings län.

P4 Jönköpings Håkan Eng har fått kika lite på dräkterna och han har lärt sig en hel del nya begrepp på köpet. Vet du vad en klut är för en detalj på en folkdräkt? Lyssna på ljudklippet i toppen av sidan för att lära dig något om folkdräkter och alla dess delar.

Dräktrådet i Jönköpings län, där Region Jönköpings län ingår genom kultur och utveckling – hemslöjd tillsammans med Jönköpings läns museum, Jönköpings läns hembygdsförbund och Svenska Folkdansringen arrangerar marknaden på lördag för att öka intresset för folkdräkter.