Jönköping

Salomon Helperin sprider glädje med judisk partymusik

11 min

Han spelar helst av allt trumpet och då oftast "jiddische klezmer freilach" (judisk musikglädje). I helgen turnerar Salomon Helperin från Göteborg med sitt Klezmerprojekt i Vätterbygden.

Salomon Helperin berättar att han är mer i kyrkan än i synagogan, eftersom han länge turnerat med sitt Klezmerprojekt i just kyrkor. På lördag uppträder han i Huskvarna kyrka och på söndag i  Dalvikskyrkan, Jönköpinf

Tillsammans med två kyrkokörer och lokala musiker kommer blir det ett skönt "jiddische klezmer freilach", lovar han.

Klezmer är ursprungligen term för judiska, mestadels folkliga, musiker i Östeuropa, i vidare bemärkelse också instrument och den instrumentala musik som utövades bland ashkenazim, det vill säga de i huvudsak jiddischtalande östeuropeiska judarna.

Klezmer har sitt ursprung i den musik som framfördes av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till andra världskriget. Den moderna klezmermusiken har dock inte mycket gemensamt med sin anfader. Klezmermusiken har influerats starkt av bland annat östeuropeisk folkmusik och romsk musik. När många östeuropeiska judar flyttade till USA i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet och då tog med sig musiken, påverkades den så småningom även av amerikansk populärmusik, främst jazz.