Petra Sollén berättar om livet i kommunismens Tjeckoslovakien

15 min

Som tolvåring fick hon uppleva hur Berlinmuren föll och hur en ny värld öppnades upp.

I dag bor Petra Sollén med sin man i Huskvarna, men hon minns det tuffa livet i hennes tjeckiska by i närheten av Västtyskland.

– Det var speciellt, vi kunde till och med klättra upp på berg och se Västtyskland, som var tabu.

Petra Sollén minns tiden i Tjeckoslovakien med blandad känslor. Hon bodde endast några kilometer från den västtyska gränsen utan att någonsin få chansen att åka över.

Petras mormor fick dock chansen att en gång per år åka över till Västtyskland för att hälsa på sitt barn.

Min mormor var tysk och hon hade en dotter som både i Västtyskland, så hon hade ett speciellt tillstånd att en gång per år få åka och besöka sin dotter. Hon fick inte ha några pengar med sig så att hon inte kunde stanna där.

Under skoltiden innan muren föll så upplevde Petra hur samhället systematiskt försökte skrämma barnen att väst var de onda och ett hot mot dem.

– Vi blev ofta skrämda i skolan och de pratade alltid om västfiender som ett hot mot vår socialism och kommunism. Hela samhället var tränat att de var fiender på andra sidan.

Om det var helt förbjudet att åka till Västtyskland så var det annorlunda med länder som Östtyskland och Ungern.

– Vi kunde åka till Östtyskland för solsemester. Det var lite blåsigt.

1989 revs Berlinmuren och Petra minns den dagen som om det var i går.

När gränsen öppnades så blev det jättelånga köer att få komma ut till Västtyskland. Alla ville se hur det såg ut på andra sidan och det gjorde vi med.

1992 bröts Tjeckoslovakien upp i två länder och Tjeckien och Slovakien bildades. I dag bor Petra med sin man i Huskvarna.

Under en resa i Sydostasien träffade hon sin svenska man på en buss, och för några år sedan bar flyttlasset av till Sverige. Trots att det har gått många år sedan muren föll så minns Petra sin uppväxt väl och hon kommer aldrig glömma det.