Vasaloppet 2015

Årets Vasalopp blir stekhett - på flera sätt

4:39 min

Intresset för årets Vasalopp är enormt, men det är inte det enda som är hett. Temperaturen beräknas hamna omkring tio plusgrader vilket orsakar en del problem.

Nu på söndag är det så äntligen dags för det klassiska Vasaloppet att gå av stapeln. 15 800 deltagare, vilket är maximalt, väntas infinna sig i Sälen klockan 08:00 på söndag. En av dem är Viktor Johansson från Jönköping.

Jag tror och hoppas att det ska vara hårda spår, sen får man se. Det kommer bli varmt och tungt så man får vara förberedd på det.

Meterologerna på SMHI förutspår att årets lopp kommer bli ett av de varmaste med temperaturer som kan nå omkring tio plusgrader. Detta har dock inte hindrat Jönköpingsåkarna från att ha nästintill optimala förutsättningar att träna inför loppet.

– Det är dubbelt så lång skidsäsong som förra året, då hade vi bara fem veckor. Nu är vi uppe i elva, säger klubbchefen i Hallby, Thomas Pettersson Hjelmkvist.

En sak som oroar många är klädvalet inför loppet. Samtidigt som det kommer vara kallt på morgonen så får man inte ha alltför mycket kläder på sig under loppets gång just på grund av värmen, det menar Thomas Petersson Hjelmkvist.

– Man får tänka på att dricka mycket och fylla på med energi. Man får tänka på att inte ha för mycket på sig för då blir man som en kamin. Det blir kämpigt då.

Ska du åka Vasaloppet?